Els Mossos d’Esquadra activen la campanya Gregal 2016 per a unes vacances més segures

333

L’operació Gregal és la campanya que cada estiu impulsen els Mossos d’Esquadra, amb la col·laboració de la Policia Local, per informar a la ciutadania de les mesures de prevenció durant aquesta època de vacances. Els agents de l’Àrea Bàsica Policial de Martorell difonen consells per tal d’evitar furts a zones concorregudes, robatoris a domicilis i a polígons industrials. El programa es va activar el passat 20 de juny i estarà vigent fins al 30 de setembre.

La campanya té com a objectiu prevenir els fets delictius que es produeixin en els àmbits considerats estratègics atenent les condicions específiques que es donen en aquest període. Garantir la seguretat en la mobilitat en la xarxa viària, en la xarxa del transport públic i en els principals nodes de connexió. Garantir el normal desenvolupament de les activitats i esdeveniments específics d’aquest període. Augmentar la percepció de seguretat en els diferents àmbits d’actuació. Fomentar coordinació en matèria de seguretat amb els actors implicats en els àmbits d’actuació que engloba el programa.

Protegir el domicili abans de marxar
Albert López, caporal de l’oficina de relacions amb la comunitat dels Mossos d’Esquadra, ha recomana’t que “no utilitzem les xarxes socials per anunciar que marxem de vacances, només comunicar-ho a persones pròximes del nostre entorn”. Si tenim material de valor a casa, fer-li fotografies, com més informació i dades es tingui serà més fàcil de retornar en cas que sigui robat i s’hagi aconseguit localitzar l’objecte.

Per tal d’evitar els robatoris al domicili s’aconsella sempre “tancar amb clau, independentment del temps que es tardi en tornar a casa i per no donar facilitats als lladres”. Evitar obrir la porta, sobretot amb els porters automàtics, sense consultar, i preguntar per la identitat de la persona.

Seguretat a la carretera
Per la gent que realitzi llargs viatges amb el cotxe, es recomanable realitzar una revisió en el vehicle, just abans de la posada en marxa i durant el trajecte, s’han de fer diferents pauses per no cansar gaire el cos. Per qualsevol incidència heu de trucar el telèfon d’emergències, el 112, i ens recorden que a partir del setembre, els números 088 i el 085 que pertanyen a mossos i bombers deixaran d’estar operatius.

Segons Albert López, “si viatgeu en vehicle, estigueu alerta si persones desconegudes us avisen que el vostre vehicle té una avaria perquè pot no ser cert i tractar-se d’un intent de robatori”. El mosso recomana conduir amb molta cura fins a una àrea de servei no aïllada i ben il·luminada, i no deixar objectes de valor a la vista.

Prevenció durant el viatge
Abans d’iniciar el viatge, és recomanable recopilar la informació que pot resultar rellevant: adreces, números de telèfon d’institucions i de serveis bàsics. El consolat és un interlocutor fonamental a l’hora d’ajudar a solucionar qualsevol problema greu que pugui sorgir, anoteu-vos l’adreça i el telèfon.

A l’hotel, “quan sortiu de l’habitació o quan dormiu, és aconsellable que tanqueu les portes i finestres. També recomanem fer ús de les caixes fortes per guardar els objectes de valor. A la via públic cal portar a sobre un document acreditatiu i una targeta de l’hotel o l’adreça del lloc on estigueu allotjats. Si viatgeu en transport públic, no perdeu de vista les vostres pertinences.”, ha dit el caporal, qui també ha recomanat que “si teniu pensat d’anar a algun lloc on preveieu que hi pugui haver aglomeracions, és convenient que les bosses de mà o les càmeres fotogràfiques les porteu creuades al davant i les carteres guardades a les butxaques interiors”.

Cal desconfiar de les persones que vulguin desviar la nostra atenció amb excuses diverses: avisant-vos que tenim una taca a la roba, intentant vendre’ns unes flors o demanant la nostra signatura per donar suport a qualsevol causa.

Mantenir l’alerta a la platja
A les platges és fonamental que respecteu les banderes que indiquen l’estat de la mar i que permeten conèixer el grau de seguretat del bany. “Així mateix, us recomanem que no porteu objectes de valor, i que tingueu només allò que us sigui estrictament necessari. També heu de saber que, per la vostra seguretat, és aconsellable que no dormiu a la platja ni a altres espais públics”, diu López.