Mossos d’Esquadra i FAFAC alerten dels riscos del confinament en les persones amb Alzheimer

688
Roda de premsa Mossos i FAFAC
Roda de premsa Mossos i FAFAC

Els Mossos d’Esquadra i la Federació de Familiars Malalts d’Alzheimer (FAFAC) alerten que durant el confinament s’ha incrementat notablement la vulnerabilitat i els riscos per a les persones amb Alzheimer o demències. Per a evitar-ho, els Mossos han augmentat la prevenció amb consells de seguretat, treball transversal amb institucions, entitats i comunitats veïnals, i seguiment i protecció a les víctimes.

L’actual confinament ha provocat efectes més evidents en aquestes persones que, en fases no avançades de la malaltia, tenen unes rutines molt marcades, que els permeten reconèixer el seu entorn immediat. Ara, però, s’han modificat amb el tancament de molts comerços, menys gent al carrer i els nous hàbits de dur mascareta i guants.

Més robatoris i risc de perdre’s

Això ha afavorit l’aparició d’oportunistes que s’han aprofitat d’aquest col·lectiu en situació de vulnerabilitat. Per exemple, entrant al seu domicili i apropiant-se d’objectes de valor o diners, després d’haver-se guanyat la seva confiança ajudant-los a comprar o acompanyant-los al caixer. Davant la sospita que una persona pot ser víctima d’aquests fets delictius, cal posar-ho immediatament en coneixement de la policia i aportar el màxim d’informació possible.

També hi ha hagut canvis en el seu dia a dia pel fet de dur mascareta i guants, que no són capaços d’incorporar a la seva quotidianitat. Alguns ciutadans els han increpat per no dur-los, o bé per no mantenir la distància física recomanada per les autoritats, i a més, alguns familiars no els han pogut fer l’acompanyament perquè havien de treballar, explica la inspectora de Mossos Montse Escudé.

Montse Escudé, inspectora Mossos d'Esquadra

També s’ha detectat que després de mesos d’aïllament i de no tenir contacte amb l’exterior, aquestes persones tenen més dificultats a l’hora d’orientar-se, cosa que augmenta el perill de perdre’s i el nombre de denúncies per desaparicions. Els Mossos han detectat que amb la nova desescalada gradual i la sortida al carrer de les persones grans per franges horàries, s’estan produint més pèrdues i que almenys en un 50% es tracta de persones amb Alzheimer.

Montse Escudé, inspectora Mossos d'Esquadra

Consells dins i fora dels domicilis

Mossos i la FAFAC impulsen mesures, consells de seguretat i pautes d’actuació per a familiars, cuidadors, amics i la xarxa veïnal que hi conviu, per ajudar-los a superar el desconfinament sense que els suposi un problema afegit i per millorar la seva seguretat, diu la presidenta de la FAFAC, Inmaculada Fernández.

Immaculada Fernández, presidenta FAFAC

Dins del domicili, cal anar en compte amb les trucades que ofereixen serveis no contractats prèviament o ofertes que poden ser estafes. Cal que els malalts no gestionin directament aquestes trucades o serveis. No s’ha de permetre mai que al domicili hi accedeixin desconeguts, ja que hi ha un risc elevat d’enganys o furts. En les fases inicials de la malaltia, es recomana als familiars l’ús de videotrucades per a un contacte permanent, per saber l’estat de salut i detectar algun canvi a l’entorn que cridi l’atenció.

Fora del domicili, el malalt ha de dur sempre al damunt el document d’identitat per si es desorienta i es perd, i la documentació relativa a la malaltia. És important que porti la polsera QR identificativa dels Mossos i la FAFAC –es pot adquirir a qualsevol associació o entitat de la FAFAC-. Cal sortir al carrer sempre que sigui possible amb un familiar, cuidador o persona de confiança per generar seguretat i minimitzar les possibilitats d’un eventual contagi. Cal portar sempre que es pugui els elements sanitaris de seguretat -mascareta o guants- i establir mesures per a que la persona disposi directament d’aquests elements quan surti al carrer.

D’altra banda és necessari potenciar els contactes amb la xarxa veïnal i de comerciants per ajudar en la detecció de situacions d’alerta, com ara una manca de cura sobtada de la higiene personal o comportaments anòmals. I també avisar als Mossos quan es detecta a desconeguts que s’hi apropin per guanyar-se la seva confiança.

Immaculada Fernández, presidenta FAFAC

Per últim, els Mossos i la FAFAC recorden a la ciutadania que hi ha persones amb patologies cognitives que impliquen comportaments que s’aparten de la normalitat -ser al carrer en una franja horària no permesa o no dur mascareta o guants-. En aquest supòsit mai els han de recriminar la seva conducta, ja que no entendran la situació i poden comportar confusió i un moment de conflicte. La millor opció és avisar la família o als Mossos si no es coneix a ningú proper a aquesta persona.