Els Mossos detenen un martorellenc per cooperar en una estafa d’onze mil euros a una empresa

1735
Mossos d'Esquadra
Mossos d'Esquadra

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Martorell van detenir, el dijous 27 de juny, un veí de la localitat com a presumpte cooperador necessari d’un delicte d’estafes informàtiques. El detingut col·laborava amb un individu que va estafar 11.000 euros a una empresa d’Olesa de Montserrat suplantant el seu correu corporatiu. Després de passar a disposició judicial, el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

La investigació es va iniciar a finals de març, quan el representant d’una empresa d’Olesa va denunciar una estafa amb l’emissió d’unes factures a un client egipci. L’autor de l’estafa havia utilitzat un enginy informàtic per suplantar el correu corporatiu de l’empresa i, després de diversos correus electrònics, li havien demanat, a aquest client, que realitzés una transferència bancària d’una factura pendent de més d’11.000 euros a un compte bancari diferent de l’empresa del denunciant.

Els investigadors van identificar el titular del compte on s’havien transferit els diners, un home de 35 anys, de nacionalitat ghanesa i resident a Martorell. Els agents van acreditar que l’home havia estat un cooperador necessari per dur a terme aquesta modalitat d’estafa informàtica, tan complexa i tècnica i que una altra persona l’hauria ideat.

L’home havia extret la totalitat dels diners poc temps després de rebre la transferència bancària, per tal de dificultar la seva recuperació. Finalment, els agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Martorell van detenir el presumpte cooperador necessari d’aquesta estafa informàtica. L’arrestat, sense antecedents policials, va passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Dues modalitats d’una estafa dirigida a empreses

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions. Els Mossos d’Esquadra recorden que l’estafa coneguda com el “Mailer” i el “frau del CEO” són dos variants d’un mateix modus operandi d’estafa informàtica que pot combinar tècniques de phishing, enginyeria social i programaris maliciosos amb l’objectiu d’obtenir transferències bancàries no autoritzades, on majoritàriament les víctimes són empreses.

Quant a aquest tipus d’estafa, els Mossos reconeixen dues variants. La primera consisteix en enganyar els empleats que tenen capacitat de realitzar una transferència bancària a un compte que no és l’habitual. L’engany es realitza mitjançant un correu electrònic que usurpa el compte d’un client o que s’hi assembla.

L’altra modalitat és enganyar les entitats bancàries a partir de la usurpació del compte de correu electrònic del titular i la tramesa de documents d’ordre de transferència falsificats. Es tracta d’un fenomen recent que en el darrer any afecta un nombre creixent d’empreses i per imports elevats, ja que les víctimes del frau acostumen a disposar de comptes corrents amb alta liquiditat per tractar-se de comptes d’empresa.