Els Mossos fan campanya contra els abusos a persones amb discapacitat intel·lectual

798
Mossos d'Esquadra
Mossos d'Esquadra

Els Mossos d’Esquadra de l’Àrea Bàsica Policial de Martorell han començat a desplegar tallers de prevenció i detecció d’abusos a persones amb discapacitat intel·lectual. Els destinataris són entitats, particulars i familiars, amb els qui el cos policial manté una estreta col·laboració. El projecte, pioner a l’àmbit policial europeu, inclou l’elaboració d’una nova guia d’actuació i formació interna. La campanya compta amb la participació de la Federació d’entitats que treballen amb persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya (DINCAT), la Fundació Vicki Bernadet i la Fundació Catalana Síndrome de Down.

El cap de proximitat de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) dels Mossos d’Esquadra a Martorell, Albert López, explica que “ja fa temps que treballem amb aquest col·lectiu i hem volgut donar un nou impuls reforçant guies, oferint nous recursos i materials, i engegant nous tallers per a entitats que treballen per a les Persones amb Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament (PDID)”.

Albert López, cap de proximitat ABP Martorell

En referència als tallers, es fan amb el sistema ROA (Reflexió, Oferiment i Aplicació) per dotar de més eines als mossos i facilitar a les possibles víctimes i al seu entorn la identificació de situacions d’abús. Explica López que “s’ofereixen fins a set tallers diferents, que reflecteixen els casos d’abús més habituals: econòmic, sexual, negligència o abandonament per part de familiars o cuidadors, abús, agressions físiques o psicològiques, ús d’internet i problemàtiques d’odi i de discriminació, que són molt corrents a la via pública”.

Albert López, cap de proximitat ABP Martorell

Els interlocutors que participen en aquests tallers dels Mossos “són les entitats, que vehiculen les possibles necessitats i la intervenció. La nostra tasca amb elles és establir una relació periòdica, un mínim de contactes encara que no passi res. Amb aquestes persones treballem en casos pràctics, intentem detectar, guiats per la pròpia entitat o grup de familiars quins problemes han pogut veure a l’entorn d’aquestes persones. Els som una ajuda i complement, al qual dediquem moltes hores”.

Albert López, cap de proximitat ABP Martorell

El cos policial ha elaborat noves guies d’actuació i ha fet formació interna a agents per tal de perfeccionar el servei del cos en favor d’un sector de la ciutadania “que és molt vulnerable”. No en va, i segons dades internes, del total de víctimes de violència sexual a Catalunya durant l’any 2017, el 5,2% van ser persones amb discapacitat. Del total, el 87% van ser dones i un 31% menors d’edat.

Així, les guies parteixen de la premissa d’atendre les PDID com qualsevol altra persona, adaptant el tracte i l’atenció a les seves característiques i necessitats. López posa exemples que s’hi recullen: “potser cal parlar-los de manera més tranquil·la o més acurada i repetir les coses”. Alhora, explica, “cal identificar la discapacitat, detectar els possibles factors de risc, donar-los consells en la seva declaració policial o recordar-los els seus drets com qualsevol altra persona”.

Aquest projecte inclou la difusió a través de les xarxes socials de vídeos dirigits a les PDID i al seu entorn, encaminats a identificar i afrontar determinats delictes i formes d’abús que poden patir, per tal de poder aflorar aquesta problemàtica i així poder tractar-la de la forma més adequada.