La Nit dels Museus investiga l’assassinat de Marianna Beaudés al Martorell del segle XVII

419
La Nit dels Museus
La Nit dels Museus

Museus de Martorell i el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM), amb el suport de l’Aula de Teatre i TIM Teatre, han organitzat aquest dissabte La Nit dels Museus 2019. Una setantena de persones ha participat d’aquesta activitat, emmarcada en la celebració del Dia Internacional dels Museus, i ha hagut d’investigar un assassinat ocorregut a Martorell l’any 1600.

Aprofitant l’exposició Martorell en temps de Joan Cererols, instal·lada a La Caserna, Museus de Martorell i el CEM han muntat un joc de pistes i un recorregut per La Vila que han permès reviure l’assassinat de Marianna Beaudés, morta d’un tret de pedrenyal, el 23 d’abril de l’any 1600.

“Partint d’aquest fet real, hem tingut l’oportunitat de portar la gent cap al Martorell del segle XVII, especular i identificar qui podria haver estat l’assassí d’aquesta noia. Hem jugat amb els propis fets documentats als arxius, a través del procés judicial, i hem recreat en 3D el possible aspecte que tindrien els escenaris en aquella època”, ha detallat el vicepresident del CEM, Alfred Mauri.

Alfred Mauri, vicepresident CEM

Els assistents a La Nit dels Museus han hagut de desxifrar amb els seus telèfons mòbils uns codis QR, repartits per set indrets de La Vila, que els han permès veure esquetxos audiovisuals interpretats pels actors de l’Aula de Teatre i el TIM Teatre. Els vídeos havien estat enregistrats prèviament amb un croma sobre el qual s’ha recreat el Martorell del segle XVII, ha explicat Mauri.

Alfred Mauri, vicepresident CEM

Un cop fet el recorregut, els participants s’han aplegat a La Caserna per compartir les seves conclusions: quines eren les característiques de la víctima, quina havia estat l’arma homicida, el mòbil del crim, qui va ser l’autor del tret i qui va induir l’assassinat. Vist l’èxit de l’experiència, Museus de Martorell i el CEM, han assegurat que la tornaran a repetir.