Els partits polítics valoren resultats i albiren possibles pactes postelectorals

386

Els vuit candidats a l’alcaldia de Martorell han fet les primeres valoracions dels resultats obtinguts la nit del 24 de maig i quines opcions existeixen davant un panorama obert a diverses opcions de governabilitat. El candidat convergent, Xavier Fonollosa, ha destacat que començarà a buscar aliances per fer un govern fort. Esquerra, que pot ser clau en la governabilitat, deixa la porta oberta a qui respecti el seu programa electoral, i des del PSC es prioritza l’opció de fer tripartit.

Xavier Fonollosa, destaca que des d’aquest dilluns comença un nou moment en la política local. El candidat convergent diu que s’esforçarà, els propers dies, per “cercar les aliances suficients per fer un govern fort”. En referència a la pèrdua de la majoria absoluta de CiU, en passar d’11 a 8 regidors, Fonollosa diu que “és un fet notori, però sabíem que era molt difícil mantenir-la, degut al moment polític actual”, però va afegir que “hem guanyat les eleccions i ho hem fet imposant-nos a 34 de les 35 taules”.

El candidat socialista Lluís Tomàs, valorava “de manera positiva els nostres resultats. Continuem sent la segona força a Martorell, i resistim en una conjuntura actual molt difícil pel PSC, augmentant gairebé 400 vots i percentatge”. Malgrat tot, va reconèixer que “ens esperàvem obtenir un cinquè regidor”, i que les seves prioritats serien “apostar per un pacte d’esquerres, encara que entenem que qui té la prioritat de formar govern sigui la llista que ha aconseguit més vots”.

Augmentar de 3 a 4 regidors ha estat, per José Simón, de Movem Martorell, “un bon resultat, fruit d’una molt bona feina feta, i que molta gent ha vist que era un bon moment per sumar”. El número 1 de la nova plataforma de confluència política va dir que “és bo que ningú tingui la majoria absoluta, ni aquí ni arreu. Cal establir més diàleg, i això abans no passava aquí”.

L’ascens d’ERC, que passa d’1 a 3 regidors, podria fer que la formació republicana tingués la clau de la governabilitat. El seu portaveu, Adolf Bargués, deia que “la base de qualsevol acord amb altres forces serà poder aplicar el nostre programa de govern que hem treballat aquests últims quatre anys”. Dit això, Bargués va dir que des del seu partit estan “contentíssims de triplicar. La tasca municipal es veu molt diferent des de la solitud d’un regidor al fet de tenir-ne dos més”.

Qui si que quedarà sol representant la seva formació és Francesc Josep Arpal, que lamentava “haver perdut el segon regidor per molts pocs vots de diferència. Potser hem tingut vot de càstig, però en tot cas en d’altres llocs els resultats han estat molt pitjors que aquí. Potser el nostre missatge no ha arribat o no ha agradat, però hem tret gairebé els mateixos vots que fa quatre anys”.

També tindrà un representant SOM Martorell, la denominació local de Podemos. La seva número u, Raquel Pérez, entra al consistori i destaca que “estem molt contents que algú de la nostra candidatura entri, perquè vam néixer fa poc més d’un mes. A més, és positiu que no hi hagi majoria absoluta i que Plataforma per Catalunya s’hagi quedat sense entrar”. Pérez va dir que estan “oberts al diàleg”.

Plataforma per Catalunya es va quedar fora de tenir representació per segon cop consecutiu. El seu portaveu, Ismael Hernando, deia que “començarem a treballar els propers quatre anys. Potser en aquesta ocasió no ens hem sabut explicar bé, i també se’ns ha fet una campanya en contra”.

Més Martorell tampoc va aconseguir prou suports per tenir representació, però tot i aquest aspecte, el portaveu Adrià Arqué deia que “som una formació molt jove, que s’ha format en poc més d’un mes. Malgrat no entrar, hem rebut vots a les 35 meses. Això vol dir que hem arribat arreu de Matrorell, i que ara tindrem 4 anys per treballar fins a les properes municipals”.

Els 21 regidors de la nova legislatura
Convergència i Unió (8): Xavier Fonollosa Comas, Núria Canal Pubill, Lluís Esteve Balagué, Josep Casasayas Puig, Cristina Dalmau Cerdà, Lluís Amat Ferrer, Belén Leiva Herrera i Maria Mercè Morera Santafè. PSC (4): Lluís Tomàs Moreno, Reme Márquez Ortega, Raúl Rozalén Llanos i Antonio Carvajal Jiménez. Movem Martorell (4): José Antonio Simón Cabrera, Laura Ruiz Sigüenza, Ricard Sánchez Gaya i Asunción Visitación Moreno López. ERC (3): Adolf Bargués i Asturias, Míriam Riera i Creus i Sergi Corral i Barón. PP (1): Francesc Josep Arpal Macià. SOM Martorell (1): Raquel Pérez Martínez.