Els sindicats UGT i CCOO debaten sobre el món laboral del Baix Llobregat

414

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha participat en la presentació del llibre Qui és qui. Radiografia dels qui manen al Baix Llobregat i L’Hospitalet (BCN Context Factory) amb la presència de Carlos de Pablo Torrecilla (UGT) i Toni Mora (CCOO). En la xerrada els ponents han debatut sobre el món laboral, la crisi, el paper dels sindicats i la flexiseguretat en la societat actual.

El Llobregat, una publicació que s’edita a la comarca i a L’Hospitalet, ha proposat una reflexió des de diversos punts de vista del llibre Qui és qui. Radiografia dels qui manen al Baix Llobregat i L’Hospitalet. Així, el periodista i editor d’El Llobregat, Joan Carles Valero ha defensat la comarca assegurant que “és l’Alemanya de Catalunya generant una gran riquesa per al país”.

En la presentació, Fonollosa ha subratllat que “a Martorell patim un contrasentit que ens ha de fer reflexionar: per una banda, tenim un producte d’interior brut per càpita situat entre els tres més alts de Catalunya, però tenim més del doble de llocs de treball que gent que hi viu però també tenim la taxa d’atur més alta de la comarca. Hi haurem de seguir posant totes les eines per combatre l’atur”.

En l’acte hi va assistir la regidora de Comunicació, Participació i Cooperació, Míriam Riera, a més de regidors de l’oposició.

Torrecilla: “La crisi ha provocat un fracàs”
Un dels ponents ha estat el secretari comarcal d’UGT, Carlos de Pablo Torrecilla. El representant sindical ha assegurat que “la crisi ens ha portat a un gran fracàs de la nostra societat durant el procés de creació de la Unió Europea, que s’havia de construir pensant en les persones i no pas en els estats i en els grups financers, amb els qui manen de veritat. S’ha constatat un fracàs de tota una generació”.

Torrecilla ha criticat que “la crisi només s’ha afrontat amb retallades, pèrdues d’ocupació, de drets i acomiadaments que ha portat a una situació molt precària de la gent. I ara el més important no és sortir de la crisi sinó de la manera que en sortirem”.

El representant comarcal d’UGT ha defensat el paper dels sindicats: “és un model que està pensat per una realitat de fa quaranta anys, ben diferent d’ara. Aquest model s’ha de repensar, des de la proximitat”.

Mora: “Els sindicats continuem ben vius”
El secretari general de CCOO Baix Llobregat-Alt Penedès-Anoia i Garraf, Toni Mora ha explicat que “les noves generacions de joves tornen a considerar-se classe treballadora, suposadament per la frustració que ha generat la crisi”. Del paper dels sindicats, Mora reconeix que “estem notant un repunt afiliatiu i és una tendència a l’alça, continuem ben vius. Sense sindicats estem perduts. La nostra lluita serà contra l’atur i la precarietat laboral que ens ha de permetre revelar-nos contra tot plegat”.

Mora ha insistit que “aquest retorn dels valors del treball té molts reptes en el futur, en la societat del coneixement, de la inmediatesa, de l’ajuda mútua i de les noves tecnologies. Mai hem de deixar de ser revolucionaris”.

‘Qui és qui’, una radiografia comarcal
El volum té com a objectiu explicar als ciutadans quines són les persones i les entitats que més influeixen a la comarca en la vida quotidiana. Una explicació ordenada i contrastada en l’àmbit institucional, polític, judicial, policial, econòmic, laboral, social, mediàtic, cultural, educatiu, sanitari, esportiu o d’oci a la comarca.

Cada capítol conté un codi QR que permetrà als lectors accedir a un web on trobarà dades de contacte de les principals organitzacions, institucions i associacions que treballen en diferents àmbits del territori.

Aquesta és la dotzena presentació d’aquest llibre que ha recorregut diferents punts del Baix Llobregat i amb un àmbit diferent com a fil conductor. En l’acte també hi ha assistit la director en comunicació i atora del capítol laboral.