Emocions expressades a traç de pinzell per normalitzar la salut mental

1058
Pinta les teves emocions. Dia Mundial de la Salut Mental. Associació per la Salut Mental del Baix llobregat Nord, Centre de Dia de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor i Associació d'Artistes Plàstics de Martorell
Pinta les teves emocions

Sota el nom d’Emocio’n’art i el lema ‘Pinta les teves emocions’, l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat ha dut a terme aquest diumenge una activitat artística per apropar la salut mental al conjunt de la població. Els participants han pintat 36 siluetes humanes plasmant les seves emocions del moment a l’amfiteatre del passeig de Catalunya. L’activitat també ha comptat amb la implicació del Centre de Dia de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor i de l’Associació d’Artistes Plàstics.

Les taules plenes de pots de pintura d’esmalt rebaixat amb aigua, els retoladors permanents, les paletes de barreja, els pinzells i el suport de cartró-ploma eren les eines, i els participants hi ha posat la creativitat. Calia plasmar les emocions, i el resultat han estat 36 creacions. En qualitat i quantitat, han sorprès positivament l’organització.

La coordinadora Marta Escorigüela ha destacat que “era el primer cop que fèiem una activitat artística per a la comunitat, un dia per gaudir i connectar amb les emocions”. Els temes, ha dit, “han estat molt diversos: les pròpies emocions, causes socials com ara el Dia Mundial del Càncer de Mama, la imaginació dels més petits, fets com els incendis de Galícia o tot el que està passant aquests darrers dies a Catalunya”.

Marta Escorigüela, coordinadora de l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord

El Mercat Municipal Les Bòbiles també ha volgut col·laborar amb l’Emocio’n’art fent una aportació de 70 pomes per a tots els participants, per reivindicar la salut alimentària com a aspecte clau per a la salut mental.

La imaginació de grans i petits

Grans i petits han perdut la por a fer lliscar el pinzell i crear obres molt variades. L’Oier té 5 anys i, acompanyat de la seva mare, l’Argiñe, han pintat “un noi que està enfadat, però al que li apareixen uns monstres petitets que li porten una mica d’alegria”.

Oier i Argiñe

El Vicenç Mateu ha convertit la silueta en un mosaic de colors: “he pintat els sentiments que puc tenir en un dia, associant-los al color que crec que els escau més i a la part del cos en la que tinc aquest sentiment”.

Vicenç Mateu

L’Ona, de 8 anys, i la seva família han pintat “la dona dels llaços grocs, però també hi ha molts colors més: gris, lila, rosa, verd o taronja, que hem fet barrejant-los entre sí”, deia l’Ona.

Ona

La Vanessa Martínez ha reproduït allò que sent al voltant de la situació actual al país: “he pintat una figura femenina i un sentiment que porto molt a dins, el de llibertat de Catalunya, emocions latents que tenim molta gent”.

Vanessa Martínez

La salut mental surt al carrer

L’activitat commemora el Dia Mundial de la Salut Mental i s’hi ha apropat més d’un centenar de persones. La Mireia González, treballadora social del Centre de Dia del Sagrat Cor, ha refermat que “hem volgut fer un treball artístic comunitari, sortint al carrer, per a que hi participi gent que en el dia a dia no està tan familiaritzada amb la salut mental. Volem apropar-los per a que expressin emocions que ens uneixen a tots, i fer possible que vegin la salut mental com qualsevol altra malaltia”. L’alcalde Xavier Fonollosa i diversos regidors de l’Ajuntament també s’han decidit a agafar pots i pinzells.

Mireia González, treballadora social del Centre de Dia del Sagrat Cor

L’organització espera poder organitzar, abans de finals d’any, una exposició amb totes les propostes artístiques fetes pels martorellencs en aquesta matinal.