Empar Moliner: "el meu nou llibre de contes parla d’allò que m’envolta, dels meus grups"

560

La mediàtica escriptora i col·laboradora de televisió i d’altres mitjans de comunicació, Empar Moliner, va presentar aquest divendres a la Biblioteca Martorell el seu darrer llibre, Tot això ho faig perquè tinc molta por. Moliner va explicar que es tracta d’un recull de contes que inclou escenes quotidianes, amb més o menys tocs d’humor, que viu al seu voltant. A la vetllada, presidida pel regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, també es va presentar l’obra Herois indepes, escrita pel martorellenc Andreu González Castro i amb il·lustracions de Jordi Calvís, a través d’una conversa amb l’editor Quim Torra.

La sala polivalent de la Biblioteca Martorell es va omplir de gom a gom en una de les activitats literàries programades a l’equipament en motiu de Sant Jordi. Acompanyada de l’escriptora martorellenca Teresa Amat, Moliner hi va presentar Tot això ho faig perquè tinc molta por (Proa), darrer Premi Mercè Rodoreda, que va definir com “un conjunt de contes de les coses que m’envolten, dels grups als quals pertanyo: el dels indepes, el dels runners, el dels matrimonis o el dels urbanites”. Moliner va voler dissociar-ho de la seva faceta televisiva a TV3: “són contes que expliquen històries potents, dures i algunes de tristes, i que estan fets per una escriptora, encara que em vegin sortint a la tele i cremant coses”.

La crema de la Constitució

Moliner va defensar-se de la polèmica sorgida per la seva aparició a Els Matins de TV3 el passat 12 d’abril, on la col·laboradora va escenificar una crema de la Constitució Espanyola, després de la prohibició del Tribunal Constitucional que la Generalitat apliqués el Decret de Pobresa Energètica que volia evitar que prop de 900 famílies catalanes es quedessin sense subministraments bàsics a les seves llars per manca de pagament. Moliner va dir que “estic fascinada amb la reacció i repercussió i amb els insults que ha generat…però tan de bo tot plegat serveixi perquè vegin per què ho vaig fer, i que es solventi la questió de la pobresa energètica. Jo ho espero”.

Andreu González presenta ‘Herois indepes’

Per la seva banda, el martorellenc Andreu González Castro va presentar Herois indepes (Cossetània Edicions), “un llibre format per 177 il·lustracions contextualitzades que recull moltes de les desqualificacions i insults formulats per diversos personatges coneguts, recollits als mitjans i a les xarxes socials i que, si no anessin dirigits als catalans, serien constitutius de delicte”.

El va acompanyar l’il·lustrador Jordi Calvís, autor dels dibuixos dels personatges, qui va confessar que “sóc una mica massoquista: segueixo a Federico Jiménez Losantos. Els darrers anys m’he adonat de com es desmelenava l’estructura cavernària espanyola i vaig decidir de recollir les expressions catalanòfobes que es formulaven. Vaig arribar a fer-ne un àlbum de 300 cromos”.

El també escriptor, editor, advocat i expresident d’Òmnium Cultural, Quim Torra, va acompanyar els autors en la conversa literària exposant sobre la temàtica del llibre que “l’insultòmetre ha petat i quan els catalans hem sigut capaços de riure’ns de tot això és quan ens n’hem sortit. Aquest és el pas per a la desconnexió real: fugir de les visceralitats del passat”, va destacar.