En marxa el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS)

892

La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat, especialment en la gent gran i les persones que tenen patologies cròniques. El Departament de Salut de la Generalitat posa en marxa, de l’1 de juny al 30 de setembre, el Pla d’actuació per prevenir els efectes d’una possible onada de calor sobre la salut dels ciutadans (POCS). Des de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, el cap del servei d’Urgències, Joan Espinach, recomana hidratar-se, buscar llocs frescos i no fer esforços a les hores punta de calor.

Els objectius del POCS és predir amb la màxima anticipació que permetin els mitjans tècnics les possibles situacions meteorològiques de perill per tal de minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població de Catalunya, especialment dels grups més vulnerables.

El Dr. Espinach ha recordat que es consideren grups especialment vulnerables als efectes de la calor “les persones de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i l’autocura, els malalts crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions socials precàries i les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central”.

El pla inclou “la difusió dels riscos per a la salut, l’elaboració de plans d’actuació específics en cada centre sanitari per garantir un suport a les persones fràgils, així com la recollida de les dades de temperatura i defuncions a diferents municipis de Catalunya”.

Fases d’actuació POCS

La primera és la fase 0, que va començar l’1 de juny i va finalitzar el 15 de juny, i que consisteix en informar la població sobre què és una onada de calor i les recomanacions que s’han de seguir; elaborar plans concrets d’actuació en els ambulatoris, centres d’atenció primària, centres sanitaris d’internament, residències geriàtriques, etc; elaborar un cens de les persones amb més risc i recollir diàriament les dades de temperatura facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya i el nombre de defuncions en els deu municipis objecte de control.

La fase 1 s’activa entre el 15 de juny i el 31 d’agost, i incideix més en la valoració de les dades de temperatura i la divulgació de les recomanacions preventives a les persones més vulnerables als efectes de la calor. En aquesta fase, Sanitat Respon facilita informació i consell a les persones que ho sol·liciten i coordina els serveis assistencials en cas de detectar algun cas de risc. Les oficines de farmàcia també faciliten recomanacions i consells contra la calor.

La fase 2 només s’activaria si es preveiés una pujada de les temperatures màximes per sobre del percentil 98 de les màximes diàries de l’estiu. En el cas de les quatre capitals catalanes serien les següents: Barcelona 33,1 ºC, Tarragona 32,1 ºC, Lleida 37,5 ºC i Girona 36,1 ºC. En aquesta fase es posarien en marxa intervencions dels serveis sanitaris i socials i dels recursos d’emergència, sempre que aquest increment de temperatures màximes es mantingui durant més de tres dies seguits.

Consells per evitar problemes derivats del cop de calor
El cap del servei d’Urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu ha recordat alguns consells per evitar l’excessiva calor a casa, com “tancar les persianes de les finestres on toca directament el sol; refrescar la casa durant la nit; utilitzar algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat) per refrescar l’ambient o refrescar-nos sovint amb dutxes o tovalloles mullades amb aigua”.

I al carrer sobretot “evitar sortir a les hores de més calor i anar sempre protegits amb gorres o barrets; utilitzar roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada; porteu aigua i beveu-ne sovint; i eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor”.