Engega la segona fase de la campanya de reciclatge de vidre a bars i restaurants de Martorell

401
Campanya de recollida selectiva del vidre a Martorell
Campanya de recollida selectiva del vidre a Martorell

Aquest divendres s’ha posat en marxa la segona fase de la campanya per fomentar el reciclatge del vidre a bars i restaurants de Martorell, impulsada per l’Ajuntament de Martorell i Ecovidrio. Els agents que treballen en la campanya fan ara una segona visita als 58 establiments que no havien confirmat fer la recollida selectiva en la primera ocasió. El regidor de Medi Ambient, Adolf Bargués, ha acompanyat al tècnic en la visita a alguns dels bars i restaurants de la població.

A Catalunya hi ha prop de 50.000 establiments de restauració (bars, restaurants, cafeteries i hotels, entre d’altres) que generen una mitjana de més d’un milió d’envasos diaris que es converteixen en residu, i un 40% d’aquests es perd. En el cas de Martorell, el sector compta amb uns 250 establiments, i una estimació de prop de 5.000 envasos de vidre diaris que es llencen.

Per aquest motiu, la Regidoria de Medi Ambient aposta per sensibilitzar els propietaris de la importància de dipositar el vidre en el contenidor corresponent, a través d’una campanya informativa que implica fer una visita a cada establiment. “Els hàbits de reciclatge costen de canviar, però un cop passa, és inexorable i tira endavant. A Martorell ja s’ha aconseguit en l’àmbit domèstic, i faltava incidir també perquè els comerços facin el mateix que els domicilis”, explica el regidor Bargués.

Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

Qui s’encarrega de la campanya informativa és l’empresa Ecovidrio, i té un doble objectiu: donar la informació necessària per ajudar a la correcta separació del vidre, i oferir cubells totalment gratuïts per separar el vidre a l’establiment. Fernando Garcés, coordinador de les campanyes a Catalunya, explica que “En una primera tanda vam oferir cubells als establiments, i ara ens toca verificar els casos dels que estaven dubtosos de fer el reciclatge o els que no el feien bé”.

Fernando Garcés, coordinador de Catalunya de la campanya d'Ecovidrio

Un dels establiments visitats és La Taverna. El seu propietari, Juan Manuel Morales, té clar que “tots hem de col·laborar en tirar cada cosa al seu lloc, i la campanya és un benefici per a tots”. Morales explica que en aquesta visita “m’han donat un cubell per a tirar el vidre, i si me’n fan arribar per a reciclar altres residus cap problema. Tinc l’espai i ho faré”.

Juan Manuel Morales, propietari de La Taverna
Campanya de recollida selectiva del vidre a Martorell
Campanya de recollida selectiva del vidre a Martorell

Un cop finalitzades les 58 visites, els tècnics de la campanya preveuen una possible tercera ronda de visites per acabar de convèncer els propietaris que encara no s’hagin adherit a la campanya. Segons experiències anteriors d’Ecovidrio, l’efectivitat de la campanya ha assolit nivells del 98% dels establiments visitats.