La nova Ordenança municipal de tinença, protecció i convivència d’animals ha entrat en vigor l’1 de gener de 2019. Inclou la identificació genètica dels gossos, un procés que els ciutadans podran fer gratuïtament als centres veterinaris de Martorell, durant un any. També s’incrementen les sancions per conductes incíviques, que podran arribar als 600 euros. Aquesta setmana, s’ha posat en marxa una campanya per informar la ciutadania.

L’Ajuntament de Martorell ha modificat l’Ordenança perquè els comportaments incívics per part d’alguns propietaris d’animals no ha deixat d’incrementar-se, malgrat les campanyes de sensibilització realitzades.

Fins ara, els gossos es podien registrar amb el microxip homologat. A partir d’ara, a banda d’aquest sistema, s’haurà d’identificar l’animal també amb una analítica d’ADN, a través de la sang o de la saliva de l’animal. La identificació genètica es farà en un centre veterinari, on es realitzarà l’extracció de mostra per analitzar i es lliurarà al propietari una placa identificativa.

Els propietaris disposen d’un any per censar de manera gratuïta els animals a qualsevol dels centres veterinaris de Martorell. A partir de l’1 de gener del 2020, el cost de la identificació genètica i de la placa l’haurà d’assumir el propietari del gos i serà d’entre 32 i 39 euros.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha indicat que “les sancions que teníem en el reglament actual eren molt minses -la sanció màxima era de 30 euros- i sortia a compte no complir. La nova Ordenança augmenta considerablement les sancions per infraccions amb multes de 150 fins a 600 euros”. L’acció sancionadora l’acompanyem d’una campanya per explicar que, a partir d’ara, volem que hi hagi un comportament cívic i correcte per poder conviure amb els animals de companyia, que a més a Martorell en tenim molts”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Alguns exemples d’infraccions són: no recollir les deposicions fecals dels gossos i altres animals a la via pública; deixar que els animals orinin en els parcs infantils, zones d’esbarjo i façanes d’edificis; portar el gos sense corretja a la via pública en les zones comunes dels espais privats i no tenir inscrit l’animal de companyia al cens municipal.