Es presenta ‘Aportacions catalanes universals’, un recull de les contribucions històriques de Catalunya

773
Presentació 'Aportacions catalanes universals'
Presentació 'Aportacions catalanes universals'

Aportacions catalanes universals compila les principals fites internacionals que Catalunya ha aconseguit al llarg de la seva història i que han contribuït al progrés general de la humanitat. Ramon Mir, coautor del llibre, il·lustrador de la coberta i membre de la Fundació Occitano-Catalana, l’ha presentat aquest dijous a la Biblioteca Martorell. L’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, i el membre d’Òmnium Cultural, Jordi Morera, han acompanyat Mir durant l’acte.

La publicació és “un recull de 223 aportacions i descobriments que Catalunya ha ofert al món en diferents àmbits, des de la creació de la seva identitat nacional fins al 2014”. “Aquí està tot el que nosaltres considerem que ha estat una contribució universal”, ha explicat Ramon Mir. En la seva confecció han participat 15 especialistes de diferents rams, coordinats pel president de la Fundació Occitano-Catalana, Joan Amorós, qui va madurar la idea amb l’escriptor, crític literari i pedagog, Joan Triadú.

L’objectiu del llibre, que es va publicar l’any del Tricentenari de 1714, és fer pedagogia, demostrar la capacitat que té Catalunya d’aportar idees originals i internacionalitzar-les, així com “donar a conèixer Catalunya fora de les nostres fronteres, perquè la informació del nostre país sovint és absorbida, tergiversada o camuflada per l’estat nació”, ha afirmat el coautor.

Ramon Mir, coautor del llibre

El llibre ressenya a filosofia de Ramon Llull, precursor de la computació; les investigacions en el camp de la medicina amb els doctors Trueta o Barraquer; l’arquitectura de Gaudí, Puig i Cadafalch, Miralles o Bofill; les arts plàstiques de Dalí, Miró i Tàpies, personalitats com Pau Casals, Vicenç Ferrer, Pere Casaldaliga, Charlie Rivel; la revolució culinària de Ferran Adrià; expressions culturals com la sardana i els castells, o esdeveniments com els Jocs Olímpics de 1992.

Ramon Mir, coautor del llibre

Publicat per l’editorial lleidatana Pagès, a través d’una campanya de micromecenatge, Aportacions catalanes universals té 800 pàgines i conté prop d’un miler d’il·lustracions i fotografies, així com l’opinió de 61 personalitats rellevants. Ha estat prologat pel president de la Generalitat, Artur Mas, i l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, entre d’altres, i traduït al castellà, l’anglès i el francès.