Es presenta la 15a edició del Voluntariat per la llengua a Martorell amb 37 parelles

742
Presentació 15è Voluntariat per la llengua

El Servei Local de Català (SLC) de Martorell, del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha presentat aquest dimarts al Complex Educatiu Torrent de Llops la 15a edició del Voluntariat per la llengua (VxL), en la qual hi participaran 37 parelles. L’acte l’ha presidit l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i també hi van participar la regidora d’Ensenyament i responsable de l’Àrea de Serveis a les Persones, Núria Canal, així com el director del CNL de Ca n’Ametller i els tècnics del Consorci per a la Normalització Lingüística Meritxell Castellví i Andreu González.

El VxL és “un programa que uneix voluntaris i aprenents que vulguin compartir 10 hores de conversa en català, una a la setmana”, explica el tècnic del CNL Andreu González. Les 37 parelles d’aquesta edició “marquen una tendència a l’alça a la població, ja que durant la 14a edició es van formar 28 parelles i durant la 13a, 21.

Andreu González, tècnic del CNL

El Voluntariat per la llengua “facilita a totes les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo que el puguin practicar en un context real”, diu González. Per la seva banda, “les persones que parlen habitualment català destinen una part del seu temps a conversar amb persones interessades a practicar-lo i s’acostumen a no canviar de llengua innecessàriament”. Totes les persones que hi participen ho fan de manera desinteressada.

Segons el tècnic, “hi ha molts aprenents que veuen que no poden practicar el català que aprenen a l’aula, perquè el seu entorn no és catalanoparlant, i aquesta és una manera de posar-lo en pràctica i quedar per parlar”.

Andreu González, tècnic del CNL

Els nous voluntaris i aprenents s’han donat cita al Complex Educatiu per rebre unes indicacions sobre el programa i presentar les parelles. Durant l’acte, s’ha lliurat als participants alguns temes de conversa, material de suport i s’han suggerit activitats complementàries a les quals es poden sumar. Els participants en el VxL reben un carnet per gaudir de descomptes en equipaments culturals i establiments col·laboradors del VxL, més de 3.000 a tot Catalunya (106 dels quals a Martorell).