Es presenta l’actualització del protocol per a l’abordatge de la violència masclista

932

L’Ajuntament ha presentat, aquest migdia, l’actualització del Protocol Municipal per a l’Abordatge Integral de la Violència Masclista a Martorell. Són un seguit de mesures i mecanismes de suport, coordinació i cooperació entre les diferents institucions i els professionals per facilitar la intervenció coordinada contra la violència masclista.

Aquest protocol es va posar en marxa a Martorell l’any 2002 i se n’ha fet una revisió i actualització del document inicial per racionalitzar i optimitzar els recursos de cara a les intervencions. El document estableix línies bàsiques d’intervenció interdisciplinària, de coordinació i derivació en els quatre eixos d’abordatge de la violència masclista: prevenció, detecció, atenció i recuperació.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha dit que “el protocol és excepcional i denota una gran feina feta per a tothom però hem d’inicidir molt més en la prevenció, en el moment en què s’origina aquesta xacra. En una societat avançada i del primer món com la nostra no ens ho podem permetre casos de violència de gènere”.

Més prevenció

La regidora de Benestar Social de l’Ajuntament, Cristina Dalmau, ha dit que “l’objectiu és oferir una atenció integral i coordinada a les dones, infants i adolescents en situació de violència masclista o en risc de partir-la”. La regidora ha citat com a referència el Pla d’Igualtat de Gènere (2014-2017) de l’Ajuntament on es van marcar eixos i les línies a seguir en aquest aspecte.

Dalmau ha explicat que “en números, l’any 2014, des de l’Ajuntament vam atendre a 119 dones i 49 d’elles era per casos de violència de gènere. Una dada que ens indica que hem de seguir apostant per consolidar aquest servei de la prevenció i la sensibilització, i a més, fer-ho en equip”.

Un circuit municipal

El Protocol Municipal per a l’Abordatge Integral de la Violència Masclista a Martorell proposa un circuit amb diferents àmbits d’actuació i a les intervencions professionals previstes per donar resposta a les 19 diferents situacions que es poden produir en cas de violència masclista, així com les derivacions i coordinacions necessàries entre els serveis que formaran part del Circuit Local.

Durant la presentació del protocol, el tècnic del departament de Benestar Social, Xavier Tort ha reconegut que “és un protocol que demostra un treball estable liderat des del departament i que s’ha mantingut tot i els canvis d’actuació durant aquest anys. El treball en xarxa és un indicador més de la transversalitat que ofereix aquest protocol en què els professionals hem sabut compartir informació a través de la confiança”.

En aquest circuit hi participen professionals i agents de diversos àmbits de seguretat, sanitari, psicosocial, educatiu i jurídic. En l’elaboració del document hi han participat agents de la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, CAP Salut Mental, ABS, CSMA, ASSIR, CAS, Serveis Socials Bàsics, SIE, SIAD i Creu Roja Baix Llobregat Nord.

La responsable del Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD), Carmen Cordón, s’ha encarregat d’explicar el protocol “com un factor fonamental per poder avançar en l’eradicació de la violència domèstica”, ha dit. Ha destacat els quatre àmbits d’actuació, la formació conjunta i la autoformació i, finalment, ha reconegut que “l’eradicació de la violència vers les dones ha de ser un compromís no només dels professionals sinó també de tota la societat”.

L’acte de presentació d’aquest protocol s’ha fet a la Casa de Cultura La Vila i s’ha inclòs en la programació per a commemorar el Dia Internacional Contra la Violència vers les Dones. En l’acte hi han assistit els agents que han participat en l’elaboració del document.