Es presenten els treballs de restauració de la façana de la capella de Sant Joan

919

Coincidint amb la festivitat de Sant Joan, patró del barri de Pont del Diable, la Cofradia de la capella de Sant Joan juntament amb l’Ajuntament de Martorell han mostrat l’execució de les obres de restauració de la façana exterior de la capella, situada al carrer de Pere Puig. Ha estat un acte inclòs en la programació de les festes del barri amb la presència de l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.

Els treballs han consistit en la restauració dels esgrafiats existents, s’ha pintat la façana exterior amb una capa de protecció i de la porta d’accés a la capella. Les obres han estat a càrrec de l’empresa Vives Pintors, SL. Fonollosa ha dit que “la capella de Sant Joan té més de 700 anys d’història i des de l’Ajuntament ens congratulem d’aquesta restauració que hem fet amb l’objectiu de mantenir viu el nostre patrimoni històric”.

La petició va ser a càrrec de la Cofradia de la capella de Sant Joan que, bàsicament, té com a objectiu el manteniment de l’espai. “Durant molts segles han estat els veïns qui han invertit moltes hores a mantenir la capella i agraïm a l’Ajuntament que hagi apostat per a rehabilitar la façana”, explica Jacob Gooijer, president de la cofradia. L’any passat es va arranjar la teulada i properament serà l’enrajolat de l’espai.

Una capella del segle XIII

Martorell, era un nucli de poc més de 500 habitants al segle XIV, i es van construir uns extramurs com a prolongació de l’Hospital de malats pobres fundat al municipi per Guilleuma de Castellvell l’any 1205, on sense metges ni medicines, s’hi acollien persones malaltes. Actualment, és la única resta que es conserva de l’antic hospital.

La capella de Sant Joan data de l’any 1313 i va ser reformada als segles XVIII i XIX. Amb l’excepció del vestíbul gòtic, la resta de l’edifici és del segle XIII, d’estil tardoromànic. Té una sola nau de planta rectangular sense absis diferenciat, coberta amb volta de canó apuntada reforçada per dos arcs torals que la divideixen en tres trams.

A l’entrada hi ha un quart tram, amb una arcada gòtica que pot datar-ne el 1370, segons un document d’aquell any en el qual el vicari general ordena la reedificació del pòrtic.

Al segle XVIII s’hi feren reformes, amb la construcció d’un cor enlairat i la façana. La porta d’entrada, adovellada i emmarcada amb grossos carreus, té al damunt una fornícula amb la imatge del patró, Sant Joan Baptista, i una rosassa amb una flor de sis pètals. Modernament ha estat decorada amb esgrafiat del Jaume Amat a finals del segle XX.

El presbiteri està presidit per un retaule (tapat en part per la imatge de Sant Joan que hi ha al davant) amb altar. Dues columnes salomòniques amb capitells jònics, decorades amb pàmpols i ocells, emmarquen una pintura sobre fusta de la Mare de Déu de Gràcia amb el nen (segle XVI), donació de Montserrat Ros (1987). L’any 2011, la Cofradia de la Virgen de Tíscar de la localitat de Quesada (Jaén) va fer entrega d’una reproducció de la verge que ha quedat instal·lada a la capella. La Verge del Tíscar, patrona de Quesada, va ser venerada a la capella de Sant Joan.