Es projecta el documental ‘Amunt’ per desestigmatitzar el trastorn bipolar

379

El documental Amunt, dirigit per la cineasta i activista Berta O. Peig, dóna a conèixer l’experiència maníaca del trastorn bipolar en primera persona a través de 10 protagonistes amb la voluntat de trencar tabús i acabar amb l’estigmatització de la salut mental. El Complex Educatiu Torrent de Llops n’ha acollit aquest dimarts l’estrena, en un acte organitzat pel Club Social Punt de Trobada.

El treball audiovisual ofereix una mirada profunda del trastorn bipolar, a partir del testimoni real de 10 persones que donen la cara per estendre el coneixement sobre el trastorn entre la població, afronten temes tabú i prejudicis envers la salut mental i exposen, sense complexos, les seves experiències maníaques.

La directora del documental Berta O. Peig ha explicat que l’audiovisual “és fruït d’un projecte, ara fa sis anys, que narrava la meva primera experiència maníaca de trastorn bipolar. L’experiència va ser tan forta que vaig decidir fer un documental per compartir-la amb altres persones que havien patit el mateix”. L’objectiu era “informar sobre la fase d’eufòria del trastorn bipolar, la fase maníaca, i normalitzar la situació, som persones normals, no hi ha cap motiu per discriminar persones que han patit un trastorn”.

Les persones que apareixen al documental tenen edats, sexes i estils de vida molt diferents, però comparteixen el silenci com a refugi i condemna, el silenci imposat per no saber què passa, per no saber si s’entendrà, la por a ser diferents. L’estigma, la difamació, els estereotips i els prejudicis contra les persones que pateixen un trastorn mental.

Biografia Berta O.Peig
Berta O. Peig neix a Sant Fruitós de Bages (Barcelona) l’11 de maig del 1988. Estudia Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i es llicencia el 2011 després de cursar l’últim any a l’escola de cinema FAMU (Film and TV School of Academy of Performing Arts in Prague). El treball de final de carrera li serveix de pretext per a escriure i dirigir juntament amb Josep Prat el seu primer curtmetratge, Dins la bombolla, inspirat en el seu primer episodi maníac. Després de dirigir diversos curts, documentals i videoclips, decideix explorar de nou el trastorn bipolar amb Amunt. Actualment treballa com a freelance i és membre de Cubbish Studio.