Es reprenen ‘Els Cafès d’El Círcol’, xerrades sobre història, costums i tradicions locals

498
Els Cafès d'El Círcol
Els Cafès d'El Círcol

Aquest dimarts ha arrencat una nova temporada del cicle ‘Els Cafès d’El Círcol’, una sèrie de xerrades col·loqui mensuals al voltant de la història, els costums i les tradicions de Martorell. L’historiador Ferran Balanza ha parlat de la vida i anècdotes relatives al compositor martorellenc Joan Cererols i Fornells (1618-1680), de qui es commemoren enguany els 400 anys del seu naixement.

‘Els Cafès d’El Círcol’ és una proposta de la Regidoria de Comunicació, Cooperació i Participació que es duu a terme des del passat mes de març al Centre de Serveis a les Entitats. La regidora Míriam Riera ha donat la benvinguda als assistents assegurant que “ja feia dies que demanàveu aquesta activitat i teníem clar que tornaríem a fer-la. En Ferran Balanza ens ha preparat una programació de temes fins el desembre de l’any vinent i algun mes, fins i tot doblarem”.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

La primera de les xerrades ha estat ‘Joan Cererols i Fornells (Martorell 1618-Montserrat 1680)’. Ferran Balanza ha destacat que “presentem la figura de Cererols a l’entorn de la seva vida familiar en el context de Martorell, a partir de la documentació inèdita que vam trobar fa uns anys a l’Arxiu Parroquial de Martorell i d’altres punts de la comarca en els que va viure la família. És una ocasió per familiaritzar-nos amb la figura del gran compositor des dels aspectes més anecdòtics o trivials”.

Ferran Balanza. Historiador

La programació fins al desembre de 2019

El nou cicle ja té una programació perfilada. El dimecres 12 de desembre d’enguany, la xerrada es titula ‘Els Pastorets a Martorell. Una tradició centenària’, i “inclourà una projecció d’una gravació feta als anys 50 que conserva Jaume Canals, en la que es reconeixeran moltes veus i que s’anomena ‘La llum ha davallat del cel'”, apunta l’historiador.

Ferran Balanza. Historiador

Per altra banda, la xerrada ‘350 anys de la visita de Cosme de Mèdici’, programada inicialment pel 28 de novembre, s’ha postposat per més endavant, a concretar. La resta de xerrades previstes són:

-Dimecres, 9 de gener: ‘Carros i carreters. El transport de tracció animal a Martorell’.

-Dimecres 13 de febrer: ‘El Carnaval martorellenc’.

-Dimecres 13 de març: ‘La xocolata a Martorell. L’aventura de Bonaventura Roig Serra a la Guinea Espanyola’.

-Dimecres 10 d’abril: ‘Orquestres i conjunts musicals martorellencs (s. XIX i XX).

-Dimecres 15 de maig: ‘Coneguem l’Art Brut. L’obra de Neus Sala, una artista martorellenca desconeguda’, amb projecció del documental de Francisco Rico i Lluís García.

-Dimecres 12 de juny: ‘L’estiueig a Martorell’.

-Dimarts 9 de juliol: ‘Temps de verema. El vi de Martorell fa caure de clatell’.

-Dimecres 2 d’octubre: ‘La Festa del Roser’.

-Dimecres 30 d’octubre: ‘Tots Sants. Recordant els nostres difunts. Costums i tradicions’.

-Dimecres 11 de desembre: ‘El pessebrisme a Martorell’.