Escolars celebren el Dia Mundial de l’Aigua visitant l’estació potabilitzadora

426
Dia Mundial de l'Aigua. Visita a l'ETAP
Dia Mundial de l'Aigua. Visita a l'ETAP

El Dia Mundial de l’Aigua, que es commemora aquest 22 de març, s’ha recordat a Martorell amb la visita matinal d’uns 150 alumnes de primària d’escoles locals a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP). Els infants han fet una visita guiada a les instal·lacions i un taller experimental. L’objectiu és conscienciar-los de l’ús correcte d’aquest bé escàs.

La commemoració, declarada per l’Assemblea de les Nacions Unides l’any 1993, recomana un ús sostenible del recurs hídric. Recorda que tan sols un 3% de tota l’aigua del planeta és dolça i que, restant la que hi ha a les glaceres, a l’atmosfera, al sòl i a la resta d’éssers vius, tan sols un 0,007% és disponible per als éssers humans. A casa nostra, cada martorellenc consumeix 102,2 litres/dia de mitjana, un 60% dels quals d’ús industrial, un 35% domèstic i un 5% en serveis públics.

Recorregut guiat i taller educatiu per als infants

L’ETAP ha rebut alumnes de les escoles Vicente Aleixandre, La Mercè i José Echegaray per a mostrar-los el cicle urbà de l’aigua, des de la captació al consum final, tot passant pel tractament, la potabilització i la distribució.

Aisa Sevilla, responsable d’operacions acadèmiques a l’Escola de l’Aigua del Grup Suez, detalla que “primer hem fet una visita, pas per pas, a la potabilitzadora i després un taller educatiu”. En la segona part, els alumnes han tastat i diferenciat l’aigua de mar, la dolça continental i la de pluja de la de l’aixeta. “Han provat aigua embotellada i de l’aixeta i han vist que aquesta darrera és igual d’apta, molt més barata i que no produeix tant de plàstic, un residu que ocasiona molts problemes”.

Aisa Sevilla, responsable d'operacions acadèmiques a l'Escola de l'Aigua

Una nova planta per potabilitzar les aigües dels propis pous

“Actes com el d’avui i els que farem més endavant a l’aula de l’ETAP consciencien els infants de primària i de secundària al voltant de l’ús de l’aigua, que és molt escassa. Volem que vegin que si no en tenim cura, la contaminem”, explica Sergi Pla, el gerent de concessions de l’àrea Vallès-Llobregat de SOREA, concessionària del servei d’aigües local.

L’ETAP, actualment en procés de posada en funcionament, és l’espai en el que es potabilitza l’aigua de dos pous que fins ara no era apta per al consum, a causa de les altes concentracions de ferro, manganès, clorurs i amoni: “captem l’aigua, la passem per un filtratge per treure’n el ferro i el manganès, i la sotmetem a una òsmosi inversa per treure’n els clorurs. Després va a un dipòsit, es barreja amb l’aigua dels altres pous per trobar l’equilibri dels minerals i es bombeja a la població”, afegeix Pla.

Sergi Pla, gerent de concessions de l'àrea Vallès-Llobregat de Sorea

Visita institucional 

Una representació municipal, encapçalada per l’alcalde Xavier Fonollosa, ha visitat les instal·lacions amb l’acompanyament dels tècnics de SOREA. Fonollosa ha lloat les visites escolars: “Els infants surten encantats de conèixer tot el cicle urbà de l’aigua. Se’ls consciencia de la importància de consumir només allò que necessiten explicant quin és el consum de cada electrodomèstic, i de gestos com tancar l’aixeta mentre ens ensabonem a la dutxa, o la diferència de consum entre una dutxa i un bany, per exemple”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Dia Mundial de l'Aigua. Visita a l'ETAP
Dia Mundial de l’Aigua. Visita a l’ETAP

L’alcalde ha recordat la importància d’aquesta instal·lació “que tracta l’aigua per a que ens arribi a casa amb la qualitat, la mineralització i les característiques organolèptiques correctes”. L’objectiu és “aprofitar el 100% dels pous que tenim a Martorell, sobretot en moments de sequera, per garantir que ningú no es quedi sense aigua”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’ETAP ocupa els terrenys de l’antiga Deixalleria Municipal, a l’extrem oriental del Polígon Industrial La Torre.