Especial festa al barri de Buenos Aires per commemorar el 50è aniversari del seu naixement

885
Sopar popular Buenos Aires
Sopar popular Buenos Aires

L’associació de veïns de Buenos Aires ha celebrat aquest cap de setmana la seva festa grossa, emmarcada en el 50è aniversari del naixement del barri. Les places de Crist Salvador i Pompeu Fabra han estat testimoni de la companyonia i ganes de gresca de centenars de veïns aplegats al sopar a la fresca, al ball popular, a la sardinada, a la festa de l’escuma, a la xocolatada i a l’espectacle infantil.

Els actes van arrencar dissabte a la nit amb un sopar popular a la plaça de Crist Salvador amb 480 comensals, entre els quals hi havia l’alcalde Xavier Fonollosa i regidors de l’Ajuntament de Martorell. Els participants van portar el sopar de casa i l’associació de veïns va repartir coca i cava. Unes 650 persones van participar del ball vespertí, amenitzat per l’orquestra Costa Blanca.

Aquest diumenge al matí, s’han repartit 120 quilos de sardines a la brasa amb all-i-julivert a la plaça Pompeu Fabra, i la canalla ha pogut gaudir de la tradicional festa de l’escuma. A la tarda, s’ha repartit xocolata desfeta i els pallassos Pipos han posat el punt i final a la festa.

Ignácio Blázquez, president de l’associació de veïns, ha dit que “estem contents de contribuir a celebrar el 50è aniversari del barri” i ha avançat que, després de l’estiu, prepararan una exposició fotogràfica retrospectiva “per a que la gent recordi com era Buenos Aires i com ha millorat amb els anys”.

Història de Buenos Aires
El barri té el seu origen en la necessitat de donar cabuda a la immigració creixent dels anys 60, la riuada de 1962 i l’eixamplament del carrer del Mur per augmentar a quatre carrils el pas de la NII per dins de Martorell. Davant d’aquesta situació, el municipi va posar en marxa un Pla d’Urgència: d’aquesta iniciativa naixeria el barri de Buenos Aires.

Buenos Aires era el nom d’una finca d’estil colonial, propietat d’una família de Martorell que havia emigrat a l’Argentina i que, un cop enriquits, van tornar al seu lloc d’origen. A l’entrada de la casa hi havia un cartell fet amb rajoles ceràmiques que posava Buenos Aires, en record a l’estada de la família en aquella ciutat. La finca va ser enderrocada a mitjans de la dècada dels 70 quan va ser construït el Pavelló Esportiu.

Els pisos de Buenos Aires formaven part les actuacions de la Obra Sindical del Hogar amb 680 habitatges. A començaments dels 70, van ser construïts més habitatges a Buenos Aires, un total de 616, que conformarien l’extensió total del barri. Actualment, hi viuen unes 5.500 persones, una cinquena part de la població total de Martorell.