Estrenada ‘La Caserna de la Festa’, la casa de les entitats de cultura popular

1949
Inauguració de La Caserna de la Festa
Adolf Bargués, Sergi Corral, Mar Camacho, Lluís Puig i Míriam Riera a la inauguració de 'La Caserna de la Festa'

El Centre del Patrimoni Històric La Caserna és la nova casa de les figures festives i de la cultura popular de Martorell. Aquest migdia de diumenge s’ha inaugurat l’exposició permanent ‘La Caserna de la Festa’. L’estrena s’ha fet amb la participació de tota la família dels protagonistes i l’assistència del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Martorell, Adolf Bargués; el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral i el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat, Lluís Puig.

Gegants, capgrossos, bestiari dels Diables, els bastoners i els sardanistes tenen el seu espai a la planta baixa de La Caserna per a que tothom els pugui visitar. El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, ha dit que ‘La Caserna de la Festa’ servirà per “dignificar la cultura popular local i exposar aquest patrimoni a la població. Des de fa uns mesos vam decidir que la Caserna seria el seu espai i, d’aquesta manera, acostar-los als martorellencs”.

Sergi Corral, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni

El director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, Lluís Puig, ha felicitat a les entitats i a l’ajuntament per aquesta iniciativa. “Sense la vostra vitalitat i sense la vostra energia, potser l’ajuntament no hauria pensat en adaptar aquest espai per a vosaltres. Ajuntar l’energia de les entitats i la voluntat de l’ajuntament fa que avui això sigui una gran festa per la cultura popular. Per molts anys continueu treballant conjuntament”.

Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural

El primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués ha agraït l’esforç “perquè durant tot l’any hi ha mostres de cultura popular. L’estrena ha coincidit amb la festa bastonera i, a tots plegats, us vull animar a que seguiu endavant, que rebreu el recolzament ara i sempre de l’ajuntament”.

Adolf Bargués, primer tinent d’alcalde de Martorell
Inauguració La Caserna de la Festa
Façana de ‘La Caserna de la Festa’

Tots els elements, que formen part de l’exposició permanent de la planta baixa de La Caserna, van acompanyats d’una fitxa tècnica, dissenyada pel martorellenc Quim Aranda, amb l’explicació històrica de cadascun. Com a reclam, les finestres de La Caserna s’han decorat amb vinils representatius de les figures.

A la festa també hi ha assistit la regidora-coordinadora del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones, Núria Canal; la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera; la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau i el regidor de Règim Interior, Lluís Amat.

Colla de Gegants de Martorell

Colla Gegants de Martorell
La família gegantera a ‘La Caserna de la Festa’

Els gegants Ferran i Isabel, el Diable i la Velleta, el secretari Garvil ocupen la part central de la planta i el visitant se’ls troba de cara, ben plantats, quan s’entra a l’exposició. Pel cap de la Colla de Gegants de Martorell, Jordi Escoda, “calia un espai així per dignificar-los i ajudar-los a conservar. La Velleta i el Diable fan 25 anys i que millor que estrenar un espai on hi siguin tots els elements de cultura popular de Martorell”.

Jordi Escoda, cap de la Colla de Gegants de Martorell

Colla de Diables i Drac de Martorell

Colla de Diables i Drac de Martorell
Els Diables i la Carpafera

La Carpafera dels Diables s’allotja imponentment a la dreta de l’entrada, davant dels gegants. Des de la Colla de Diables i Dracs de Martorell, Martí Garcia, diu que “a nosaltres ens sembla molt bé perquè, després de molts anys de reclamar-lo, l’ajuntament ha fet una iniciativa per tenir tots els elements de cultura popular en un espai on la gent el pot visitar i és un espai dinamitzant de la cultura d’aquest poble”.

Martí Garcia, vocal de la Colla de Diables i Dracs de Martorell

Capgrossos de Martorell

Capgrossos de Martorell
Capgrossos de Martorell

La família més nombrosa és la dels capgrossos. S’han instal·lat als laterals de la planta i reposen ens vitrines. En total en són 19 i el president de la colla, Josep Segura, diu que “avui és un dia de celebració perquè això ja fa 4 o 5 anys que es parla. Va ser una idea que teníem les entitats. La vam començar a treballar amb la Cristina Dalmau i l’hem culminat amb el Sergi Corral. És molt maco ensenyar tota la imatgeria festiva a tots els veïns i els que  vinguin de fora”.

Josep Segura, president Capgrossos de Martorell

Esbart i sardanes, també en formen part de la família

Secció sardanista de Martorell
La Secció Sardanista exposa la mascota del pubillatge

A l’exposició ‘La Caserna de la Festa’ també s’hi exposen els vestits tradicionals de la Secció Sardanista i l’Esbart Dansaire de Martorell. La Secció Sardanista “hi és present amb la mascota del Pubillatge, el capgròs d’un simpàtic diable, i amb els vestits de la colla Groc Ginesta”, ha explicat el secretari de l’entitat, Jaume Encinas. “És espectacular que tinguem aquest espai”, ha afegit.

Jaume Encinas, secretari de la Secció sardanista de Martorell
Esbart Dansaire de Martorell
Bastoners de l’Esbart Dansaire

La cap de colla de l’Esbart Dansaire, Mercè Morera, assenyala que “el fet de tenir un espai fix és molt important perquè així la gent veurà que la tradició popular no és una cosa antiga i arcaica sinó que és una cosa del dia a dia i que hem d’estar orgullosos del que és la nostra arrel i la nostra tradició”.

Mercè Morera, cap de colla de l’Esbart Dansaire de Martorell