Evidenciar les microviolències, objectiu del Dia per a l’eliminació de la violència vers les dones

894
Dia internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones
Dia internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones

Xerrades, exposicions, presentacions de llibres, projeccions de documentals, cursos, espectacles artístics i lectura del manifest conformen el programa d’actes del Dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones a Martorell. Les activitats engeguen aquest dimecres, 8 de novembre, amb una de les xerrades sobre les microviolències, àmbit en el què s’hi posarà més accent. Des de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Martorell es busca la transversalitat d’accions reivindicatives.

“Tan de bo no haguéssim de celebrar aquest dia, perquè seria senyal que hem eradicat la violència vers les dones”. És el desig expressat per la regidora de Benestar Social, Cristina Dalmau, qui explica que “del 8 de novembre a l’1 de desembre hem programat accions molt diverses, perquè entenem que la violència de gènere és transversal i afecta a molts àmbits de la vida”. Tot plegat, “per conscienciar la ciutadania en general, però també fent activitats dirigides a treballadors, alumnes i cuidadors”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Martorell

Una de les temàtiques que més s’abordarà és la de les microviolències, perquè per Dalmau, “semblaven eradicades, però malauradament tornen a aflorar en la nostra societat i passen molt sovint desapercebudes”. Per això, la primera activitat d’aquest, 8 de novembre, serà la xerrada Les microviolències. Violència contra les dones en la vida quotidiana, de la tècnica del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), Carmen Cordón.

Cordón explica que “l’agressió física i la mort poden ser la conseqüència última, però hi ha altres tipus de violència que són molt presents i que esdevenen la base. Uns micromasclismes més subtils i acceptats socialment, que sovint són presents al llenguatge, a la publicitat, als mitjans i en la relació amb la parella”. I n’enumera uns quants: “la intimidació, no tenir en compte el criteri de la parella en la presa de decisions, tenir el control dels diners, apropiar-se de l’espai físic i culpabilitzar l’altre”.

Carmen Cordón, tècnica del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD)

Actes culturals, formatius i institucionals

Després de l’acte d’aquest dimecres, la programació continuarà amb les xerrades Sensibilització sobre igualtat de gènere i prevenció de la violència i Mites i estereotips a l’entorn de la violència masclista, a càrrec de Carmen Cordón. També es presentarà el llibre El círculo del alma, de Pepa Fraile; es farà una acció participativa al carrer amb Les Mireies per donar veu contra la violència masclista; la lectura del manifest institucional i el curs La violència masclista, com identificar-la i com iniciar el procés de recuperació.

La presentació del llibre, l’acció al carrer i l’acte institucional van adreçats a tots els públics, mentre que la resta es dirigeixen a col·lectius concrets, com ara els alumnes del Centre de Formació d’Adults, del Circuit d’Acollida Local i els professionals municipals que participen d’aquests circuits. Consulteu les activitats.