El festival Fem Dansa ha començat aquest dijous amb la presentació del llibre Locos por el swing dance d’Scott Cupit a la Biblioteca Martorell. Un llibre que explora la dinàmica del swing contemporani i ens porta pels estils de ball més populars: xarleston, collegiate shag, balboa i lindy-hop. El grup esparreguerí La Moreneta Swing n’ha fet una exhibició. A l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural s’han succeït els espectacles Ombres i Cantes de ida y vuelta, un homenatge als cants i balls clàssics del flamenc.
La presentació del llibre Locos por el swing dance ha anat a càrrec de Jaume Mir, professor de ball, i Jordi Induráin, director editorial de Larousse, qui ha destacat que el llibre “explica el món d’un ball i estil de vida que cada dia té més seguidors arreu del món”. I és que aquest ball atrapa. Els qui el comencen a ballar s’enganxen a la seva música, a les seves figures i al bon rotllo que es respira a les ballades, segons ha comentat.
El llibre està escrit pel ballador de swing australià Scott Cupit. “Parla de la moda, la música, la cultura i moviments clau del swing”, ha remarcat Jordi Induráin. El volum pretén ser accessible als no-ballarins principiants i, al mateix temps, que sigui molt interessant per a ballarins experimentats.
Jordi Induráin, editorial Larousse
A través de codis QR el llibre dóna accés a un arxiu de vídeos curts que acompanyen cada un dels tutorials de ball. A cada secció hi trobarem una llista de reproducció de cançons per poder practicar. En el món del swing és molt important conèixer els passos de ball, però també es dona importància al look vintage. “El llibre recomana quins són els tipus de roba, pentinats i ornaments més adequats per anar a ballar swing. Tot plegat ben il·lustrat amb fotografies molt inspiradores”, ha destacat Induráin. El volum fa referència als pares del swing, ja siguin ballarins o músics, entre els quals destaquen Frankie Manning i Norma Miller.
‘El Duende’ captiva el Centre Cultural
L’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural s’ha transformat en un tablao amb l’espectacle Ombres de fusió flamenc contemporani, a càrrec de Blai López i Maria Sierra. A continuació, el públic ha gaudit de l’actuació del cantaor Joaquín ‘El Duende’, guardonat amb el Memorial Camarón de la Isla, que l’acredita entre els nous valors del gènere. L’artista ha ofert un repertori de diferents pals clàssics del flamenc com tarantas, malagueñas, bulerías o alegrías, acompanyat al ball per Maria José González i a la guitarra per Oliver Haldon, coordinador de l’espectacle.
Oliver Haldon, guitarrista i coordinador de l'espectacle
Els actes d’aquest dijous han estat el tret de sortida del festival Fem Dansa, impulsat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, que fins diumenge portarà a Martorell un manat d’espectacles amb l’objectiu de difondre la dansa com a disciplina artística. Consulta la programació.