Fernández: “l’APP CardioCity 112 és una aposta més per a un Martorell cardioprotegit”

385

Martorell ha fet un pas més per consolidar-se com a ciutat cardioprotegida integrant-se dins l’aplicació per a telèfons mòbils CardioCity 112. Aquest programa, de descàrrega fàcil i gratuïta, georeferencia al moment situacions d’aturada cardiorespiratòria. També desenvolupa amb màxima celeritat un protocol d’atenció a la persona afectada, que connecta el servei d’emergències 112 amb voluntaris coneixedors de l’ús dels desfibril·ladors i la ubicació de l’aparell més proper al lloc de l’incident. CardioCity 112 l’ha dissenyat l’empresa Cardiosos i l’Ajuntament de Martorell l’ha incorporat per tal de donar servei a tota la població i augmentar el màxim possible la possibilitat de supervivència en casos extrems com aquests. El regidor de Salut i Gent Gran Albert Fernández ens explica com funciona aquesta aplicació i els passos que està donant Martorell per tal d’esdevenir una ciutat cardioprotegida.

Desfibril·lador-Regidor, com va sorgir la possibilitat que Martorell s’adherís a l’aplicació CardioCity 112?
-Ens ho va proposar Cardiosos, empresa que ja ens havia instal·lat els 12 desfibril·ladors externs automàtics (DEA) repartits per diferents punts de Martorell. I ens hi vam sumar, esdevenint un dels pobles pioners a tot Catalunya en desplegar-lo i oferir-lo als ciutadans.

-Què significa, ser un dels pioners de la campanya?
-Apostar fort per fer de Martorell una ciutat cardioprotegida. Aquesta és la voluntat de l’Ajuntament. Creiem que aquesta nova eina complementa un servei que pot ser molt útil per a tota la gent del poble i per a la gent que ens visiti i que en algun moment es pugui trobar amb una situació d’aturada cardiorespiratòria, ja que se’l podria atendre amb molta més rapidesa.

-Ens fa esment a l’eslògan Martorell, Ciutat Cardioprotegida…
-Sí, perquè ens l’hem fet lema propi. Pensi que en qualsevol moment es pot produir una aturada cardiorespiratòria i la resposta immediata és molt important. Els primers minuts són vitals i Martorell, dins de tots els programes de salut que desplega, va creure que era un pilar bàsic per tirar endavant.

-Entrem en matèria. Què és CardioCity 112?
-És una aplicació gratuïta per als nostres dispositius smartphones disponible a les APP stores de les plataformes Android i Apple que s’instal·la molt ràpid. Quan ens trobem davant una situació d’aturada cardiorespiratòria, cal activar el botó d’alerta. Aquest envia una senyal al 112 per a que s’activin els protocols establerts, i també geolocalitza a persones que saben com funciona un desfibril·lador i que es troben en un radi d’un quilòmetre de distància respecte el lloc de l’incident, i els indica el lloc on han d’anar. L’aplicació també els informa d’on disposen d’un DEA per poder actuar de manera immediata.

-Quines avantatges comporta el fet de tenir l’aplicació?
-Doncs que tot aquest procés es desenvolupa molt ràpid, en qüestió de segons. Es posa en funcionament en un moment el 112 i es geolocalitza a persones que saben utilitzar el DEA, al pacient i al desfibril·lador més proper que tinguem a Martorell. És un procés més ràpid del que pugui semblar, que millora l’intent de salvar la vida d’una manera urgent.

-Ens deia que hi ha diversos desfibril·ladors distribuïts per Martorell que, amb aquest acord, quedaran registrats a l’aplicació CardioCity 112. Quants són i on es troben ubicats?
-Des del gener de 2015, a Martorell disposem de 12 desfibril·ladors externs automàtics (DEA). Se situen en diversos equipaments municipals: al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna, a les dependències de l’ajuntament nou (carrer del Mur, 61), al Complex Esportiu La Vila, a l’Ateneu de Can Carreras, al Pavelló Esportiu Municipal, a les Instal·lacions Esportives Municipals, al Mercat Municipal de Les Bòbiles, al Centre Integral d’Esport i Salut (CIES), al Complex Educatiu Torrent de Llops, al Complex Esportiu Torrent de Llops i a la Policia Local, que disposa de dos aparells. En aquests equipaments hi treballen persones que han rebut una formació per poder utilitzar aquests aparells de manera immediata i òptima.

CardioCity 112-De quin tipus de formació parlem?
-Doncs del curs de suport vital bàsic (SVB) i de DEA que hem promogut des del setembre de 2015 entre el personal de l’Ajuntament de Martorell –entre el qual la Policia Local-, persones vinculades a entitats i d’altres particulars, i en els que hi han participat 240 persones.

-Què han après, aquestes persones?
-Se’ls feien cursos per familiaritzar-se amb els DEA i així poder actuar de manera immediata en un moment tan delicat i estressant com és una situació d’aturada cardiorespiratòria. Ara, aquesta aplicació és un pas més per tancar el cercle i poder oferir al nostre poble una atenció immediata i correcta en aquests casos.