Ferran Mascarell defensa a ‘Dos estados’ que la Independència beneficiaria tant Catalunya com Espanya

551
Presentació 'Dos estados' de Ferran Mascarell
Presentació 'Dos estados' de Ferran Mascarell

L’historiador i polític Ferran Mascarell, delegat del Govern de la Generalitat a Madrid fins que va ser cessat en aplicació de l’article 155, ha presentat aquest dimecres a la Biblioteca Martorell el seu llibre Dos estados. L’acte, presentat pel periodista martorellenc Marc Dalmau, s’ha inclòs dins la 40a Fira del Llibre de Sant Jordi i ha comptat amb l’assistència de l’alcalde Xavier Fonollosa.

Un estat és una eina, un conjunt d’institucions destinades a legislar, governar, i atendre interessos i anhels dels seus ciutadans. En aquest sentit, ha defensat la tesi que la Independència de Catalunya seria bona per a Espanya, perquè “dos estats democràtics i eficients són millors que l’estat heroic, ineficient i de baixa qualitat democràtica” que, segons Mascarell, tenim avui.

El també exconseller de Cultura de la Generalitat ha afirmat que “l’obligació de qualsevol estat és el benestar de la seva població, no les unitats imposades”. Ha considerat que el problema d’Espanya no és social, sinó sobre les maneres de governar-nos. Per això, ha proposat “desdramatitzar el procés sobiranista” i construir un pacte cívic entre iguals, des de la llibertat de cadascú, i generar una nova energia social positiva.

Per Mascarell, un estat català permetria a Espanya refundar-se, modernitzar i democratitzar el seu propi relat polític de futur.