Finalista al Premi Europeu de Prevenció de Residus un projecte implantat al Mercè Rodoreda

989

El projecte Vespa i Vispa, desenvolupat per l’empresa Campos Estela, encarregada dels àpats i lleure educatiu a l’Escola Mercè Rodoreda de Martorell, ha quedat finalista al 7è Premi Europeu de Prevenció de Residus en la categoria d’empresa. Així es va donar a conèixer l’11 de maig a la cerimònia d’entrega dels guardons a Brussel·les. El projecte es va dur a terme el mes de febrer i fomenta la desmaterialització i la mobilitat sostenible usant bicicletes fetes amb peces reutilitzades.

La Vespa, com a protagonista i font d’inspiració de l’activitat, és fruit del projecte BeCiclos, que rescata bicicletes abandonades als carrers d’Holanda. Després de passar pel taller mecànic, els ofereix una segona vida fent servir, principalment, materials donats per sobreproducció.

“Campos Estela va adoptar la Vespa l’estiu passat i aquest va ser el punt de partida per crear el projecte. Des de llavors, cada cop que l’activitat es desenvolupa a una escola se sumen a l’activitat altres bicis reutilitzades, com és el cas de la Vispa teixida amb llana de colors”, ha explicat la responsable de Comunicació de Campos Estela, Maite Molina.

Per començar l’activitat, es crida l’atenció dels nens i nenes a través d’un conte. Amb l’ajuda de cinc il·lustracions els monitors i monitores expliquen la història d’una de les rodes de la bicicleta que recorda com és la vida al carrer quan l’han abandonada.

A continuació, “els infants que ho desitgen tenen l’oportunitat de rodar en un circuit marcat amb cons amb la Vespa i altres amb la Vispa, bicicleta sense pedals adequada pels infants de P3, P4 i P5 i decorada amb la tècnica de l’urban knitting”, un moviment d’art urbà sorgit a Houston el 2005 i que ha fet aparèixer arreu del món arbres, monuments i mobiliari urbà teixits amb llana de colors.

“Quan acaben de rodar, és el moment de dialogar sobre el que han après i de treballar les emocions que els desperta el fet d’anar en bicicleta. És important fer servir de suport fotografies que els infants hauran portat de casa, ja siguin bicicletes, patins, patinets o el mitjà de transport sostenible triat pels nens. Totes les imatges formen part d’una exposició durant uns dies a l’escola”, ha explicat Molina.

En acabar l’activitat, els nens i nenes se les enduen a casa enganxades en un targetó perquè recordin les estones viscudes amb la Vespa i la Vispa i comparteixin les experiències amb la família.

3.170 nens i nenes faran l’activitat aquest curs

Vespa i Vispa no només s’ha realitzat a Martorell. En acabar aquest curs, 3.170 nens i nenes hauran participat en l’acció a 17 escoles on Campos Estela ofereix el servei de menjador a les comarques del Barcelonès, Vallès Occidental, Baix Llobregat, Anoia i Alt Penedès.