La Fiscalia General de l’Estat ha dictat una instrucció per agilitzar els desallotjaments dels ocupes en casos de violació o usurpació pacífica de domicili. L’objectiu és evitar que s’allarguin els procediments, amb els perjudicis que això comporta per als propietaris. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, celebra que “es deixi de fer ulls clucs a una situació il·legal” que ha anat en augment els darrers mesos.
Els fiscals podran demanar el desallotjament immediat de l’habitatge, com a mesura cautelar quan hi hagi indicis sòlids de delicte de violació o usurpació de domicili i es puguin verificar els perjudicis per al legítim usuari de l’immoble. A més, no només es tindran en compte les víctimes directes, sinó també els veïns a qui el delicte procuri un perjudici.
“Els veïns de l’immoble acaben tenint molt mala convivència perquè sovint pensem en persones necessitades, però la casuística és molt diferent. Hi ha organitzacions criminals que es dediquen a ocupar habitatges i a fer pagar a algú que hi vulgui entrar. Per tant, l’ocupació s’ha de tractar legalment i s’han d’endurir les sancions que ara mateix no tenen”, afirma Xavier Fonollosa.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
L’alcalde diu que “hi ha hagut certa deixadesa perquè s’ha volgut lligar aquest fet amb el dret a l’habitatge i són coses diferents. Les administracions han de garantir el dret a l’habitatge digne, però el dèficit del conjunt les administracions no pot tenir com a conseqüència fer els ulls clucs a una situació irregular, il·legal i que genera una mala convivència. La majoria de la població no entén com es pot ser tan laxa a l’hora d’aplicar la norma”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El dictat de la Fiscalia diferencia entre violació, quan s’ocupa un habitatge que és una primera o segona residència on el propietari hi fa la seva vida privada, i usurpació, immobles i habitatges que estan buits o deshabitats. En el cas que es tracti de violació de domicili, es demanarà el desallotjament de forma immediata.
En cas que hi hagi persones vulnerables implicades en l’ocupació, la fiscalia apunta que caldrà posar els fets en coneixement dels Serveis Socials corresponents. A més, subratlla que si els investigats no atenen a la citació davant la petició de desallotjament, la fiscalia haurà d’insistir en l’adopció de mesures cautelars encara que no compareguin.
La petició s’ha fet en el marc d’un increment del nombre de denúncies per ocupació il·legal d’habitatges a Catalunya des del 2015. L’any passat van superar les 8.300, molt per sobre de les 6.100 de l’any anterior.