Fonollosa: “Cofiño transmetia coneixements i valors, això només ho fan els grans mestres”

517

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i la regidora d’Ensenyament, Mercè Morera, han inaugurat aquest divendres la remodelació de la plaça del mestre Llorenç Cofiño, situada al barri de Buenos Aires. L’acte ha servit per homenatjar la figura del professor d’Els Convents, amb l’assistència de familiars i un nodrit grup d’exalumnes.

“L’acte ha tingut un doble objectiu: inaugurar la rehabilitació de la plaça, obra inclosa al Programa d’Inversions i Actuacions Prioritàries a la Via Pública (PRIAP), i reconèixer la figura del mestre Llorenç Cofiño, un professor excel·lent perquè, en vuit anys de docència a Martorell, va aconseguir que una colla d’alumnes, molts anys després, recordés a seva figura i reivindiqués aquest espai. Era d’aquells professors que transmetia coneixements i valors, i això només ho fan el grans mestres”, ha dit l’alcalde Xavier Fonollosa.

Manel Cofiño, fill del mestre, s’ha mostrat agraït per l’homenatge i ha destacat que era “una persona entregada a la docència, un gran pare i un gran mestre, amb una cultura excepcional per l’època”.

L’exalumne Francesc Raventós ha remarcat “l’honestedat, vocació i qualitat humana del mestre Cofiño, una persona que no feia diferències entre els alumnes, que s’explicava de forma amena i entenedora, amb un bon caràcter que ha aconseguit que el recordem com a una persona inoblidable”.

Una plaça més acollidora i accessible

Les obres de remodelació de la plaça del mestre Llorenç Cofiño han consistit en la reforma de les voreres interiors per millorar els accessos als habitatges, la supressió de barreres arquitectòniques, la projecció d’una rampa d’accés a l’edifici des del mateix carrer Josep Trueta, amb un pendent accessible per a persones grans o amb mobilitat reduïda.

El paviment interior de la plaça s’ha fet amb formigó imprès de diferents colors, similar a les altres actuacions que s’han fet al barri. S’ha reformat el mobiliari, el parc infantil, l’àrea esportiva i les zones enjardinades.

Mestre Cofiño

Llorenç Cofiño (Barcelona 1907-1962) va ser professor de la Generalitat de Catalunya destinat a Òdena l’any 1927. Quatre anys més tard, va començar a treballar al col·legi Mossèn Cinto Verdaguer de Barcelona i el 1934 es va casar amb Rosa Barberà, la seva cosina, amb qui va tenir tres fill: Manel, Ricard i el finat fa vuit anys, Josep Maria. L’any 1935 va ser traslladat a l’escola Sant Ramon de Penyafort (Can Tunis), on va tenir com a alumne el periodista Paco Candel, autor del llibre Els altres catalans.

En temps de la dictadura, va ser expedientat i desterrat a Las Hurdes (Càceres) i a Piedrafita d’Ocebreiro (Lugo), on va conèixer l’advocat Paulino Usón, qui va aconseguir la seva readmissió com a docent a Catalunya. El 1945 va començar a impartir classes a Canet de Mar i, un curs després, a Pals. El 1954 arribava a Els Convents de Martorell, on va fer de mestre durant vuit anys, arribant a ser el director. El 1962 va demanar el trasllat, per motius de salut, a l’escola La Trinitat.