L’alcalde Fonollosa demana una reunió amb el president Torra per resoldre els entrebancs del Centre d’Automoció

1018
Centre Formació Professional Automoció
Centre Formació Professional Automoció

L’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa ha demanat reunir-se amb caràcter urgent amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per buscar solució a la posada en funcionament del Centre d’Automoció de Martorell, després que cap empresa o entitat hagi presentat una proposta a la licitació per liderar l’equipament. La licitació es va aprovar el passat 31 de juliol i l’havia d’adjudicar el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) que és, de fet, el titular del centre. Després de prorrogar el termini de presentació de projectes, la setmana passada es va tancar el procés sense licitacions. Un projecte encallat durant anys que ara ha topat amb aquest un nou entrebanc.

L’alcalde Xavier Fonollosa, diu que “un cúmul de despropòsits continua dificultant la posada en marxa del centre” i lamenta que la Generalitat “no tingui en compte ni la veu del sector de l’automoció ni de l’Ajuntament de Martorell”. Per Fonollosa, la situació és imperdonable i vol explicar al president “què en pensa l’Ajuntament de Martorell de manera unànime”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El Govern de la Generalitat ha admès que és una mala notícia pel sector que cap empresa hagi decidit presentar la seva proposta en aquest projecte tant rellevant. L’executiu català ha convocat una reunió urgent entre Presidència, Vicepresidència i Economia, Educació i Empresa per tractar la qüestió. Sobre la taula, l’opció d’apostar per una gestió pública conjunta amb el Departament d’Educació i Treball o impulsar novament una licitació de la gestió.

La Generalitat assegura que el seu objectiu era “consolidar la competitivitat del sector de l’automoció i de les empreses, millorant la seva productivitat i ajudant a la creació de llocs de treball i a la qualificació i requalificació contínua de les persones”. A més, es pretenia “desencallar un projecte molt important” que “s’havia vist afectat per diverses controvèrsies jurídiques i mancat del consens suficient per ser impulsat”. Segons va afirmar el mes de maig el conseller d’Afers Socials i Treball, Chakir el Homrani, el centre de Martorell aspirava a acollir fins a 1.500 estudiants diaris a partir de l’any vinent, quan havia d’entrar en ple funcionament. De moment, només ofereix cursos del SOC per a aturats.

L’any 2009, l’Ajuntament de Martorell va cedir gratuïtament els terrenys i recentment ha amenaçat amb reclamar-los de nou si no es donava al centre l’ús que inicialment s’havia previst. Quatre anys després de la seva inauguració, el centre només acull una cinquantena d’alumnes, quan la capacitat és per a gairebé 14.000. El centre va tenir un cost de 13 milions d’euros, té una superfície d’uns 10.000 metres quadrats que inclouen una gran nau industrial, 39 aules i diversos laboratoris.