Fonollosa: “Estem satisfets que el Congrés hagi tombat la votació sobre el superàvit municipal”

883
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, s’ha mostrat satisfet que el Congrés dels Diputats tombés el passat dijous la votació d’un decret llei del PSOE per a que l’Estat gestionés el superàvit i romanents municipals. Fonollosa ha assegurat que el decret era “injust” i que “són els ajuntaments els que han d’aplicar els estalvis dels seus ciutadans”. L’alcalde ha apostat per un replantejament municipalista que, més enllà de sigles, reforci el pes de les administracions locals en la distribució dels fons COVID-19.

El Congrés va tombar, amb el vot contrari del PP, C’s, Vox, ERC, PNB i JxCat, el decret llei del PSOE amb el suport d’Unides Podem. Un text per a que l’Estat recaptés, de forma voluntària, els estalvis o romanents de tresoreria dels ajuntaments -uns 14.000 milions d’euros- a canvi d’oferir-los una partida de 5.000 milions d’euros l’any vinent per lluitar contra els efectes de la COVID-19, i de retornar la resta en un termini de 10 o 15 anys.

“Com la major part d’ajuntaments catalans, estem contents que el decret llei no hagi passat el tall parlamentari, com era d’esperar”. “Tots els ajuntaments hem patit un fort impacte econòmic per la COVID-19, amb la mateixa despesa però sense ingressos”, ha expressat Fonollosa. Inicialment, abans que ho rectifiqués una proposta d’Unides Podem, “condicionava als ajuntaments a acceptar-lo per participar del fons de 5.000 milions, i això era una mena de xantatge”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa ha reiterat que la crisi de la COVID-19 ha tingut “un impacte econòmic important en tots els ajuntaments. Hem tingut les mateixes despeses, però no pas ingressos” i demana “que una part important del fons de 140.000 milions d’euros de la Unió Europea vagi als ajuntaments”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’alcalde preveu que, a partir d’ara, les entitats municipalistes i els propis ajuntaments faran, tant a nivell català com estatal, “una proposta amb tots els colors polítics per demanar un millor finançament local i una participació més gran”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Una altra reclamació de les administracions locals i les entitats municipalistes és la derogació de la llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera (LOEPSF), en vigor des de 2012 i impulsada per l’aleshores ministre d’Hisenda Cristóbal Montoro. Una norma que limitava la despesa de totes les administracions al percentatge de creixement del PIB de l’any anterior, malgrat tenir comptes sanejades amb superàvit i haver reduït el deute.

Finalment, el Ministeri d’Hisenda ha decidit, aquest dilluns, suspendre per aquest any el sostre de despesa dels ajuntaments, que podran disposar, doncs, del superàvit de 2018 i 2019, tal i com ha confirmat la ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero.