Fonollosa: "La Festa Major és una mirada als nostres orígens i a les nostres tradicions"

476

Aquest divendres s’obre la Festa Major de Martorell. Tres dies intesos amb una programació diversa i per a tots els públics per celebrar la festa més grossa de l’any. Enguany la festa gira a l’entorn de tres elements que conformen l’escut de Martorell: la mà, la torre i el martell. És la primera Festa Major de l’alcalde Xavier Fonollosa.

-D’entrada aquesta Festa Major és molt especial per a vostè perquè és la seva primera Festa Major sent l’alcalde.

-Sí, així és. He viscut pràcticament totes les festes majors des que l’alcalde Salvador Esteve la va recuperar l’any 1987 però aquesta és cert que tindrà un component especial. La Festa Major és un moment de retrobada amb familiars, veïns i amics en un context en què la majoria som de vacances. Seran tres dies de molta activitat i amb una programació que des de la regidoria de Cultura s’ha treballat de forma acurada. Només vull dir com a apunt i per fer memòria, que l’any passat Martorell va ser finalista de la millor festa major de Catalunya competint amb Girona, Lleida i Mataró.

-Ho dèiem a l’inici. La festa gira a l’entorn de tres elements de l’escut de Martorell: la mà, la torre i el martell. La Festa manté, doncs, una connexió estreta amb la tradició?

-A Martorell sempre ho fem així perquè som un poble que conserva i aprecia les tradicions. De fet en totes les festes hi posem aquest ingredient perquè, sobretot, els més petits es vagin impregnant de les nostres arrels. També ho és el Roser o la Fira de Primavera. En aquesta Festa Major farem una mirada històrica als nostres orígens per projectar-nos també en el present i el futur. Perquè Martorell som un poble amb un patrimoni cultural i històric molt ric i alhora és un poble viu, dinàmic. Festa Major

-Anirem desgranant la programació prevista en la Festa Major. El pregó serà, finalment, a càrrec del periodista Xavier Graset i no pas de l’actriu Montserrat Carulla, tal i com estava previst inicialment.

-Sí, la Carulla va tenir un problema de salut fa uns dies i l’ha obligat a fer repòs. Això ens ha obligat a triar en Xavier Graset, un periodista reconegut aquest any amb el premi Nacional de Comunicació per la seva llarga trajectòria. Estic molt d’acord amb en Graset quan ha afirmat aquesta setmana aquí a Ràdio Martorell que les festes majors canvien però és imprescindible mantenir-ne l’essència. És, precisament, el que fem a Martorell.

-Des de fa 15 anys la Festa Major comença amb l’Artesanàlia i té continuïtat amb les actuacions de les colles de cultura popular.

-L’Artesanàlia és la mostra que escenifica millor els valors de la tradició de Martorell i juntament amb les actuacions de les colles de cultura popular donen sentit a la Festa Major. Aprofito l’avinentesa per felicitar públicament a aquelles persones que fan possible l’Artesanàlia, que any rera any, renoven la il·lusió de mostrar els oficis artesanals que hi havia a Martorell. I al mateix temps, també, la presència de les colles dels gegants, capgrossos i l’Esbart Dansaire que recorren els carrers de la vila i ens ofereixen els balls a la plaça de l’Ajuntament.

-La primera nit de Festa Major comença amb el Brellogat, segueix amb el Cercanit i acaba amb la Superparty 80 i 90.

-Sí, el primer dia de Festa Major ja comencem forts. El Brellogat, que des de la legislatura passada es fa a la Plaça de la Germana Sant Ramon, acull el Brellogat que aquest any ens acompanya la companyia La Tal i després gaudirem de la passejada dels Gegants, els Diables i la Martukada. La nit de divendres acabarà amb la Superparty a la plaça de l’Església en una festa amb música per als que ja no som tan joves.

-La zona que uneix el Torrent de Llops i Can Cases és molt activa amb el VilarFesta. Un espai que va ser una aposta de l’equip de govern la legislatura pasada i que es va consolidar el primer any.

-En els darrers anys la rambla de les Bòbiles havia estat l’epicentre de les actuacions a les nits però se’ns va quedar petita en tots els aspectes. A més, a la rambla hi viuen moltes persones que els molestava el soroll que generava tota l’activitat. A la legislatura passada es va cercar una ubicació idònia com és l’espai del carrer de Josep Vilar. Un carrer ample on hi té cabuda tothom i de fàcil accés per als ciutadans. Per cert, he de dir que també hi ha veïns que hi viuen i des d’aquí també voldria agrair-los la paciència que tenen durant aquests dies. En quant a la programació, destaquen com a plats forts les actuacions de Bongo Botrako, Zoo, el Tour 40 Principales o els grups locals com ara Smooth, Baratos o Arnau Cintes.

Festa major 16-El 15 d’agost, dissabte, és la festivitat de Santa Maria, patrona de Martorell amb un clàssic: el concert vermut, aquest cop, amb l’Ovidi Montllor.

-Sí, el concert vermut és un moment especial i que, tot i que tradicionalment, el públic és majoritàriament més gran convido també als més joves a participar-hi. Aquest any hem escollit la proposta titulada “Gràcies Ovidi”, que és un homenatge a Ovidi Montllor coincidint amb el vintè aniversari de la seva mort. Una proposta, per cert, que va ser Premi Nacional de Cultura 2015. Una prova més que la programació és acurada i estant al corrent de la realitat que viu el nostre país. També es preveu intens el concert que oferiran diumenge una de les millors parelles musicals que actualmente hi ha al país, Toni Xuclà i Gemma Humet als jardins d’Apel·les Mestres.

-La Festa Major també és per als més petits.

-Sí, els infants que encara són de vacances viuen amb molta intensitat la festa. Tenim la festa de l’aigua, jocs infantils, gelatada popular i els ‘Traps’, tres dracs gegants que faran les delícies dels més petits. Una Festa Major que també hi ha ballada de sardanes, la presentació del llibre de 150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell, visites guiades als museus i el torneig de petanca.

-El Progrés també és un escenari de Festa Major: sempre amb la Maravella i un dels plats forts és el tribut a desaparegut Pepe Rubianes.

-Sí, El Progrés que és el teatre de Martorell hi té una gran presència a la Festa Major. La Maravella, que és una de les millors orquestres del país, ens ofereix un gran concert i ball i aquest any s’ha programat el tribut a Pepe Rubianes que vol ser un homenatge a una de les persones que ens ha fet riure més pel seu humor.

-Un darrer missatge adreçat als oients de la ràdio i als ciutadans de Martorell a poques hores de l’inici de la Festa Major.

-En nom de tota la corporació municipal, i com a alcalde, desitjar a tots els martorellencs i martorellenques que gaudeixin al màxim en companyia de familiars, amics i veïns. És un moment de gaudi, d’expressió i de participació popular als carrers i sobretot que ho fem amb el seny, el respecte i el civisme que ens caracteritza. Esperant que la pluja ens respecti la festa. Bona Festa Major a tothom.