Fonollosa: “No serà fàcil ni ràpid, però ens en sortirem d’aquesta pandèmia”

636
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va transmetre un missatge d’unitat i d’optimisme, malgrat les dificultats, per superar la crisi generada pel coronavirus. Ho va expressar anit al Ple Municipal, celebrat per via telemàtica. Govern i oposició van mostrar voluntat de treballar en la mateixa línia per mitigar al màxim els efectes de la crisi social i econòmica que pot generar la pandèmia a Martorell.

“Estem vivint una situació nova que, fa un any, ningú hauria imaginat. Estic segur que les administracions hem comès errors, perquè gestionar la situació no és gens fàcil, però l’important és anar tots a una, perquè el coronavirus ens afecta a tots”. L’alcalde apel·lava així a “la unitat institucional i amb la ciutadania, que està donant una lliçó d’humanitat i de solidaritat. Crec que puc comptar amb tots vostès davant aquest episodi”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa reconeixia que “ho haurem de refer tot” perquè darrera d’aquesta crisi “hi ha persones que necessiten del nostre ajut i haurem de prioritzar els col·lectius més vulnerables”. Però va enviar un missatge d’optimisme, tot afirmant que “hem demostrat ser una societat moderna, madura i democràtica. No serà fàcil ni ràpid, però ens en sortirem”, i lloant el paper del personal sanitari i sòciosanitari “que pateix un estrès important de feina. Tot el que han fet els serveis essencials ha estat en majúscula”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Voluntat política de treballar plegats

Les cinc forces municipals van evidenciar l’entesa contra el denominat post-coronavirus. El portaveu del PSC, Lluís Tomás, va dir a l’alcalde que “ja ens vam posar a disposició seva en començar la pandèmia i ara ho tornem a fer i a ple rendiment, de forma més activa encara, si és possible. Donem suport al que han fet i compti amb nosaltres en les actuacions socials i econòmiques que calgui fer”.

Lluís Tomás, portaveu del PSC

Xavier Sáez de Cortázar (Movem Martorell) va expressar el condol a les famílies que han perdut algun ésser estimat i va agrair la feina “del personal de neteja, els comerciants, el personal de l’Ajuntament, els cossos de seguretat i, sobretot, del personal sanitari, que està salvant moltes vides”. Alhora, va desitjar “que tots nosaltres puguem seure i prendre moltes decisions per millorar a nivell social i econòmic”.

Xavier Sáez de Cortázar, portaveu de Movem Martorell

En la mateixa línia es va expressar el portaveu d’ERC, Víctor de León, qui va dir que “des de la nostra formació hem estat aquests dies proactius a l’hora de buscar solucions socials i polítiques. Fent una mirada llarga, volem continuar treballant en aquesta lluita com ho hem fet fins ara”. També va reconèixer els col·lectius “que lluiten des de la primera línia”.

Víctor de León, portaveu d'ERC

Juan José Pérez (Ciutadans) va demanar al govern municipal “que organitzi reunions amb l’oposició per trobar entre tots solucions valentes i intel·ligents, perquè la post pandèmia, que ens preocupa molt, no deixi ningú enrere”.

Juan José Pérez, portaveu de Ciutadans

L’acció de govern davant la irrupció de la Covid-19

Fonollosa va encetar el Ple detallant les mesures del govern municipal des de l’inici de la crisi i el decret de l’estat d’alarma del 14 de març. Va destacar la creació del Duprocim, taula d’emergència per coordinar les accions, constituïda per tècnics, cossos de seguretat i d’assistència. Va referir-se al tancament d’equipaments i parcs, al reforç de la neteja i desinfecció periòdica de la via pública i a la suspensió d’actes.

Pel que fa a les mesures sanitàries, va destacar la creació i coordinació dels hospitals de campanya per descarregar els hospitals, i mesures socials com l’impuls i reforç en l’atenció a persones amb vulnerabilitat, el programa de Bon Veïnatge, el repartiment de les targetes moneder o la coordinació de la xarxa de voluntariat, amb prop de 225 integrants. Va destacar la reorganització dels serveis de transport i funeraris, la potenciació de la plataforma de compra online de productes de primera necessitat o la creació del Canal YouTube municipal. També la conversió telemàtica a les escoles municipals, seguida ja per un 65% dels alumnes. I finalment, la reorganització dels serveis municipals essencials i la potenciació del teletreball del personal de l’Ajuntament, garantint la resposta a les peticions de la ciutadania.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

156 positius actuals per coronavirus a Martorell

Fonollosa va actualitzar les darreres dades d’afectació de la pandèmia, segons les quals a Martorell hi ha, després del darrer recompte del 19 d’abril, 156 positius per coronavirus -15 a l’Hospital Sant Joan de Déu; 27 al Sagrat Cor, 17 a l’Hotel Salut i 97 a domicilis particulars-.

Des de l’inici de la crisi sanitària han perdut la vida 102 persones de la nostra població –xifra que és el total de morts, siguin o no per coronavirus, i que en tot cas multiplica per cinc la mitjana dels darrers tres anys-. Les defuncions s’han concentrat en persones majors de 70 anys -95 casos- per tan sols 2 de persones d’entre 50 i 60 anys. El pic (84) es va produir entre el 23 de març i el 12 d’abril, mentre que els darrers 5 dies han mort 9 persones, fet que marca una desacceleració. La mortalitat ha estat major a les residències (56) que no pas a casa (46).

Suport al manifest municipalista de gestionar la crisi de la Covid-19

L’Ajuntament dona suport i s’adhereix al ‘Manifest dels ens locals davant la crisi del coronavirus’ amb l’aprovació d’un document elaborat per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). El text posa èmfasi en la corresponsabilitat dels ajuntaments en la presa de decisions estructurals amb els òrgans supramunicipals. El text planteja unes línies mestres en l’àmbit sanitari, social i econòmic.

Les mesures proposades són “mobilitzar el superàvit del 2019 sense limitacions i flexibilitzar les directrius de la despesa i l’estabilitat pressupostària; anul∙lar totes les mesures de la LRSAL que limiten l’autonomia local; garantir les aportacions de les administracions supramunicipals per al 2020 i ampliar-les per les noves necessitats; contractar persones sense les actuals limitacions per respondre als nous usuaris de serveis socials i redefinir els programes d’actuacions municipals o els nous programes de finançament europeu 2021­27”. Així ho defensava el regidor d’Hisenda, Comerç i Règim Interior, Lluís Amat:

Lluís Amat, regidor d'Hisenda, Comerç i Règim Interior de l'Ajuntament de Martorell

El text pretén l’adhesió dels ajuntaments per fer força i establir un full de ruta. Primer, per contribuir “a tallar la transmissió del virus”, i després amb mesures socials que reforcin “les persones ja vulnerables abans de la crisi, els recursos i ajuts a les famílies que ho necessiten i estar al costat dels qui es quedaran sense feina”.

Pel que fa a l’àmbit econòmic, aposta per “legislar per crear les condicions idònies per a que autònoms, petites i mitjanes empreses i teixit productiu pugui tenir un horitzó de recuperació […] per tornar a la normalitat quan abans millor” i “ser contundents per enfortir la reactivació econòmica del nostre teixit empresarial”.