Fonollosa ofereix el Molí Paperer per fer un centre d’interpretació de les Vies Blaves

1801
Molí paperer
Molí paperer

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha ofert a la Diputació de Barcelona la cessió de l’antic Molí Paperer per albergar un centre d’interpretació de les Vies Blaves. L’edifici, actualment en estat d’abandó, és al barri de Can Carreres i s’inclou als mapes de patrimoni cultural de l’ens provincial. El batlle defensa que Martorell aculli l’equipament per la centralitat del municipi dins el projecte Vies Blaves, que recupera camins fluvials al voltant del Llobregat, l’Anoia i el Cardener.

Fonollosa va fer la petició al diputat d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació, Pere Pons, durant la sessió informativa celebrada el passat 30 de gener al Museu de la Pell d’Igualada. L’alcalde argumentava que el Molí Paperer es troba en un indret òptim per albergar aquest punt d’informació i turístic, ja que “és a peu del riu Anoia i a l’aiguabarreig amb el Llobregat”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell (declaracions a MTV)

El Molí Paperer és un edifici de titularitat municipal originari del segle XVII, d’estil constructiu modern i fet amb maó i reble, que va ser modificat i ampliat diversos cops i que es troba en desús des dels anys 60 del segle passat. També conegut com a Molí d’en Gomis i més antigament com a Molí d’en Carmona, té tres plantes i se situa entre el carrer de Gomis i la llera del riu Anoia, a Can Carreres.

Render. Vies Blaves

Martorell, confluència de dues de les tres vies fluvials

L’alcalde afegeix que “Martorell és punta de llança de les Vies Blaves: on conflueixen el Llobregat i l’Anoia i on comença el tram ja finalitzat fins el Prat de Llobregat, que té molt d’èxit i que utilitza molta gent”. Alhora, defensa que “seríem el punt de partida d’una via turística nova cap a la Catalunya interior, que pot comportar guanys a totes les viles i ciutats perquè promocionarà un turisme verd, saludable i que permetrà redescobrir elements del patrimoni històric”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell (declaracions a MTV)

El de les Vies blaves és un projecte de la Diputació de Barcelona que Fonollosa defineix com a “molt ambiciós, ja que implica a 49 municipis i prop de 280 quilòmetres de recorregut”. En l’actualitat, apunta l’alcalde, “el Pla Director Urbanístic (PDU) està aprovat i s’està procedint a la seva tramitació i a començar la licitació de les obres en els trams entre Martorell i Jorba del riu Anoia, Martorell i les fonts del Llobregat a Castellar de n’Hug i el tram del Cardener”. Afegeix que “la nostra prioritat és que les obres comencin pel tram de Martorell a Jorba”, perquè aquesta via confluirà amb el parc fluvial, que hem fet i que seguirem fent”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell (declaracions a MTV)

El pressupost d’execució del projecte serà d’uns 60 milions d’euros. La destinació final serà un recorregut totalment senyalitzat i amb un sistema de seguretat i d’informació únic a l’estat, que passarà per més de 60 municipis on viuen més d’1,2 milions d’habitants. En total, més de 5 milions de persones tindran una Via a menys de mitja hora de distància.