Fonollosa: “Perquè el desconfinament surti bé cal responsabilitat de tots per afrontar cada fase”

1400

El Consell de Ministres d’aquest passat dimarts, va aprovar les mesures de desconfinament que s’aplicaran a Espanya per sortir de la crisi del coronavirus. Es tracta d’un pla en quatre fases que culminarà, com a molt aviat, a finals del mes de juny. La desescalada serà gradual, asimètrica i coordinada. Excepte l’etapa preliminar, cada fase tindrà una durada mínima de dues setmanes, que és el període d’incubació del virus. I només s’avançarà a la següent etapa si els indicadors sanitaris assenyalen que es pot avançar.

La fase 0 (primera meitat de maig) permetrà l’obertura de restaurants amb serveis de menjar per emportar i entrenaments individualitzats. En la fase 1 (segona meitat de maig) s’obriran petits comerços, terrasses de restaurants fins al 30%, hotels excloent zones comunes i llocs de culte amb aforament a un terç. A la fase 2 (primera meitat de juny), els bars i restaurants podran servir a l’interior amb garanties de separació i s’obriran de cinemes i teatres, tot amb un terç de l’aforament. Espectacles culturals de menys de 50 persones en llocs tancats i a l’aire lliure de menys de 400. La fase 3 (segona meitat de juny) limitarà l’aforament en comerços al 50% i amb distància de dos metres i es flexibilitzarà la mobilitat.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha remarcat que perquè tot surti bé “cal la responsabilitat de tots nosaltres per afrontar cadascuna de les fases”. “La desescalada en les mesures restrictives no vol dir que s’acabi l’epidèmia. Només s’acabarà quan les autoritats sanitàries garanteixin el control del virus. Per tant, avancem, però amb prudència. No serà ni ràpid ni fàcil. Aquest pla de desconfinament encara ens deixa moltes incerteses que s’aniran esvaint a mesura que anem avançant”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’alcalde ha recordat que “no hi ha un calendari tancat i inamovible, tot s’anirà veient en funció dels resultats. Hi haurà avenços, però també hi poden haver retrocessos”. Per això, “és molt important que, malgrat ens anem desconfinant gradualment, no perdem el respecte al virus i mantinguem les mesures de prevenció i seguretat. Hem de ser responsables perquè ens hi juguem molt”.

293 persones afectades per coronavirus

Pel que fa a les dades, avui tenim a l’Hospital Sant Joan de Déu 59 infectats per coronavirus, dels quals 53 són personal sanitari i sis són pacients ingressats amb positiu (nou dels quals de Martorell, inclòs el personal sanitari). A banda hi ha 15 persones aïllades pendents del resultat de la prova.

A l’Hospital del Sagrat Cor hi ha avui 65 positius, 12 a l’Hotel Salut i 157 veïns i veïnes de Martorell confinats al seu domicili o a les residències després d’haver donat positiu. En total, 293 persones infectades de coronavirus de les quals 181 són de Martorell.

A més, avui hem de lamentar dues morts més a l’Hospital Sagrat Cor, una de Martorell i l’altra de fora del nostre municipi. També s’han donat d’alta sis persones a l’Hospital Sant Joan de Déu, al Sagrat Cor i a l’Hotel Salut.

Gràfic: Diari ‘Ara’