Gegants, Bastoners i Capgrossos, cap a Pamplona per fer intercanvi amb una colla local

777
Colles de cultura popular. Festa Major 2019 (Fotografia: Grisphoto)
Colles de cultura popular. Festa Major 2019 (Fotografia: Grisphoto)

Els Gegants de Martorell, junt amb els Capgrossos i els Bastoners, faran una sortida conjunta, els dies 14 i 15 de setembre, per exhibir la seva imatgeria festiva i balls a la ciutat de Pamplona. Les tres colles participaran en un intercanvi cultural durant els actes festius que organitza la Comparsa de Gigantes de Mendillorri (Gaztelumendi Mendilloriko Konpartsa). L’expedició martorellenca la compondran unes setanta persones.

Fa aproximadament dos anys que els Gegants de Martorell i la colla navarresa van iniciar contactes per promoure un intercanvi cultural. Després de diverses propostes de dates fallides, ara ha arribat el moment: el dissabte 14 de setembre, els martorellencs desplaçaran la Velleta, el Diable i un drac petit al cercavila del barri de Mendillori, per commemorar els 10 anys del grup de balls folklòrics de la seva comparsa.

Jordi Escoda, cap de colla dels Gegants de Martorell, explica que “les dues colles no ens coneixem personalment, però sí que ens hem vist en acció a través d’internet, vam contactar-nos i vam parlar per fer un intercanvi”. Un cop consensuada una data, “ens van comentar que estaria bé que hi anéssim amb balls folklòrics martorellencs, i per això ho vam comentar als Bastoners i als Capgrossos. Es van mostrar encantats i, per això, hi anem els tres grups”.

Jordi Escoda, cap de colla dels Gegants de Martorell

En total, l’expedició martorellenca la compondran unes 70 persones. Un primer grup sortirà el divendres per desplaçar els gegants amb remolcs, i la resta, el dissabte al matí en autocar. A la tarda, els actes festius començaran a les 17.00h amb un cercavila, i continuaran amb una mostra de balls, sopar i festa.

Jordi Escoda, cap de colla dels Gegants de Martorell

El cap de colla afegeix que a tots plegats els fa “molta il·lusió, perquè per nosaltres és el primer cop que fem un viatge tan llarg amb els gegants i anem a un lloc on aquestes figures les cuiden molt i tenen molta presència. Fa mesos que ho estem preparant i ara ja ho tenim aquí. Serà una gran festa”.

Jordi Escoda, cap de colla dels Gegants de Martorell

Bastoners de Martorell desplaçarà unes 16 persones per fer una mostra de balls a plaça, i mitja dotzena més seran de Capgrossos. Pep Segura, cap d’aquesta colla, comenta que “tenint en compte l’ocasió, ens ha semblat més adequat portar 4 capgrossos representatius de Catalunya més que no pas de Martorell, que possiblement no tindrien tanta rellevància. Així, portarem el pubill Joanàs, la pubilla Roser, el seu fill, el Petit, i algun drac”. Segura reconeix que “estem una mica intrigats per veure com ho fan ells. A més, per nosaltres també és el primer cop que anem fora de Catalunya”.

Pep Segura, cap de colla de Capgrossos de Martorell

Gegants torna a la feina amb un cap de setmana intens

Abans que arribi el desplaçament a Pamplona, Gegants de Martorell viurà un cap de setmana intens. Aquest dissabte 31 d’agost, la colla assistirà a la trobada de Les Borges Blanques: “Ja hi hem anat vàries vegades. És una gran trobada, en la que hi participen unes 80 colles i prop de 1.500 persones. És molt espectacular perquè s’omple la plaça, i hi ha un ambient espectacular”.

A la nit, la colla es desplaçarà cap a Ripoll i diumenge, junt amb els Geganters de Ripoll i els de Ribes de Freser, participarà en la festa de Sant Gil que es fa al costat del santuari de Núria. El Diable i la Velleta arribaran al santuari a bord d’un transport especial, un vagó de càrrega de l’emblemàtic cremallera.