Gent gran i joves enforteixen vincles i coneixements amb el projecte ‘Engranatge’

2445
Programa 'Engranatge'
Programa 'Engranatge'

Aquesta setmana ha finalitzat el 1r projecte ‘Engranatge’ d’intercanvi d’experiències entre la gent gran i els joves. L’impulsen la Regidoria d’Ensenyament i la Unitat de la Gent Gran Activa de l’Ajuntament de Martorell, i s’ha desplegat en dues experiències diferents: ‘Avis savis’ i ‘Ens posem guap@s’. Les trobades setmanals han enriquit ambdues parts amb experiències vitals, aprenentatge de noves tecnologies i millora de la imatge personal.

La idea ha estat buscar l’apropament i l’enriquiment intergeneracional basat en l’intercanvi d’experiències, amb trobades setmanals que s’han dut a terme d’octubre a desembre. Els seus protagonistes han estat, per una banda, joves del Pla de Transició al Treball (PTT), i per l’altra, un univers de prop de 400 persones majors de 65 anys, usuàries de les residències de Martorell, dels esplais o particulars.

La regidora d’Ensenyament, Núria Canal, ha destacat que “volem posar en valor un col·lectiu de la gent gran que cada vegada és més actiu i un jovent que ha de conèixer les vivències, els valors i les formes de vida d’aquestes persones, per entendre-les millor i aplicar-ho el seu dia a dia”. La via, ha explicat Canal, “són les trobades i la interacció. La convivència afavorirà uns i altres”.

Núria Canal, regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Martorell

Avis Savis

“El creixement exponencial de les noves tecnologies d’informació i comunicació ha provocat que el col·lectiu de gent gran sigui un dels que pateix més les necessitats d’adaptar-s’hi”, explica la regidora Canal. Per això, des del passat 6 de novembre i fins aquesta setmana s’ha desplegat el programa ‘Avis savis’, amb sessions setmanals matinals a l’Esplai de la Gent Gran de Buenos Aires.

Núria Canal, regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Martorell

A les trobades, els alumnes de mecànica del PTT, sota la coordinació de la professora Montse Boix, han explicat a la gent gran els seus coneixements sobre l’ús dels smartphones i els han resolt dubtes existents. Alhora, com ha explicat el regidor de Gent Gran, Albert Fernández, “els avis han narrat als joves la seva vivència laboral, les dificultats, els ensurts i les eines per resoldre problemes, i conscienciar-los que han d’afrontar la vida amb optimisme”.

Albert Fernández, regidor de Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

Ens posem guap@s

El programa ‘Ens posem guap@s’ ha partit d’una mateixa idea, però orientada a “la cura de la bellesa personal de la gent gran, a partir de l’ús de cremes i estris de bellesa, tant habituals com específics, aspecte que els alumnes treballen habitualment dins el seu horari curricular”, ha apuntat Canal. En aquest cas, ha afegit, “l’objectiu és la millora de l’autoestima, l’intercanvi d’experiències intergeneracionals i el treball de valors”.

Núria Canal, regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Martorell

S’ha fet des d’octubre amb trobades setmanals d’una hora i mitja en dos grups: un a la Residència Sant Joan de Déu i l’altre amb participants del projecte ‘Bon Veïnatge’, la Unitat per a la Gent Gran Activa i les residències Anoia, Rosanes i Geriàtrics Fuencas SL. La coordinadora del grup del PTT ha estat, en aquest cas, la professora Dolors Caro. En tots els casos, com destaca el regidor Fernández, “el resultat final ha estat fantàstic. Tant els joves com la gent gran n’estan molt contents”.

Albert Fernández, regidor de Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

Per tot plegat, el regidor ha indicat que “hem de seguir potenciant aquest tipus de programes, perquè veiem que és una manera fàcil d’arribar a les dues generacions i que s’ajudin mútuament”.