Gerard Quintana presenta ‘Entre el cel i la terra’, el seu debut literari

641

Gerard Quintana, músic, cantant i vocalista del conegudíssim grup Sopa de Cabra, s’ha endinsat en el món de la literatura i ha publicat la seva primera novel·la de ficció Entre el cel i la terra. L’artista català ha presentat el seu llibre aquest dissabte al migdia a la sala polivalent de la Biblioteca.

L’obra explica la vida del Pachi Saura, que en la dècada dels cinquanta es trasllada des del País Basc a Barcelona per estudiar a l’Escola de Belles Arts. Allà, dues dones marcaran per sempre el seu destí: la Neus i l’Àngels, que esdevindran els dos amors de la seva vida, cadascuna a la seva manera. La novel·la comprèn cinquanta anys que abasteixen el franquisme i el postfranquisme, i malgrat que la novel·la no es pot considerar històrica, el context dels personatges esdevé clau per al relat.

L’autor no vol encasellar la seva obra dins del gènere romàntic, que segons ell acostuma a caricaturitzar el concepte de l’amor. Per al Gerard Quintana, Entre el cel i la terra és una novel·la de relacions humanes que trenca tots els tòpics i límits, on l’amor és un pilar fonamental. “Els personatges estan buscant les diferents formes d’estimar i reinventant l’amor; per a mi l’obra és un cant a la llibertat en tots els sentits”.

Gerard Quintana, cantant, músic i escriptor

Entre el cel i la terra compta amb moltes referències musicals i literàries de tota mena, que ajuden a descriure i conèixer millor els personatges. L’obra, tot i que és de ficció, està inspirada per moltes de les vivències i l’entorn de l’autor i alhora crea un paral·lelisme amb la societat i el context actuals. Sobre quin missatge li agradaria transmetre als lectors, Quintana afirma que es conforma amb què “l’actitud valenta dels personatges del llibre inspiri la vida de les persones que el llegeixin”.

Gerard Quintana, cantant, músic i escriptor

El Gerard Quintana és considerat una de les figures més famoses del rock i la cultura catalanes. Músic i lletrista consolidat, ara s’atreveix amb una nova disciplina artística: la literatura. Una sorpresa per a molts, però que l’artista considera un camí natural, ja que des de la seva infantesa volia dedicar-se a l’escriptura. Estava estudiant Periodisme quan la música va aparèixer a la seva vida, llaurant un llarg camí d’èxits.

Compondre cançons i escriure una novel·la s’assemblen en el fet que en tots dos casos l’objectiu final és explicar una història, però per Quintana les diferències són moltes i molt importants. “Les cançons demanen un alt sacrifici de síntesi. En canvi, el silenci del paper en blanc és un repte molt gran, però que volia assumir”.

Gerard Quintana, cantant, músic i escriptor