Gorgori: “Podem relacionar les característiques sensorials d’un vi amb les d’una música”

701

Marcel Gorgori ha estat l’encarregat d’encetar els cinc dies de Festa del Roser amb la xerrada Descriure el vi amb música a la Biblioteca Martorell. L’enòleg i periodista ha proposat de descriure un vi a través de la música i, més concretament, de peces operístiques, tot establint paral·lelismes entre les seves característiques. La quarantena de participants han tastat quatre vins de les Caves Juvé i Camps i han descobert quines peces musicals els descriuen millor.

“Es fan molts tasts amb vi i música, però sovint aquesta es fa servir com a element narratiu o ambiental. Jo pretenc fer un pas més: agafar les característiques sensorials concretes d’un vi i relacionar-les amb les d’una música determinada”. Aquest ha estat el principal objectiu que ha plantejat Gorgori als assistents, tot relacionant 4 vins -dos blancs, un rosat i un de negre- de les Caves Juvé i Camps amb peces operístiques.

Quatre vins i quatre similituds operístiques
Els 40 participants –entre els que hi era el regidor de Cultura Sergi Corral-, han tastat un vi blanc jove i fresc, el Gregal, que Gorgori ha relacionat amb La primavera de Vivaldi “la joventut del vi és dinamisme, com els sons aguts d’uns violins”. Després ha relacionat el Flor d’Espiells “un blanc de criança amb més pes, amb l’ària Casta Diva de la Maria Callas, una veu més fosca”.

El vi rosat de l’Ermita d’Espiells l’ha considerat “un vi subtil i amb feminitat, com la meditació de Thais: el so d’un sol violí eteri que sembla que s’hagi de trencar, sense densitat musical per un vi que tampoc en té molta”. El vi negre, Johannes, té “molta concentració de sabors. El relaciono amb el Cor dels pelegrins de Tannhäuser: ritme pesant i pausat, no lent, però tampoc àgil, gran densitat de veus i d’instruments d’orquestra per descriure la riquesa del vi”.

La primera jornada del Roser s’ha tancat amb un sopar al Restaurant Aqqua, que combinava teatre, amb la presència de la Companyia Tramateatre i la representació de La procedència dels vins, una adaptació de l’obra de teatre de Roald Dahl.