Història i poesia, ingredients principals en la represa d’activitats de la Biblioteca aquest setembre

1137
Dia Muncial de la Poesia a la Biblioteca Martorell
Dia Muncial de la Poesia a la Biblioteca Martorell

La Biblioteca Martorell reprèn el ritme habitual del curs després de les vacances omplint el mes de setembre d’activitats, entre les que destacaran dues presentacions de llibres de temàtiques d’història i un festival de poesia. La literatura, la música, la salut o els jocs infantils també hi tindran cabuda.

La història és la novel·la dels fets és l’eslògan triat per la Biblioteca Martorell per englobar les activitats de setembre, i deriva d’una cita del filòsof francès Claude Adrien Helvétius: “la història és la novel·la dels fets, i la novel·la és la història dels sentiments”. I de fet, la història hi serà molt present a través de 2 presentacions de llibres, una exposició al vestíbul i un taller de jocs antics per a famílies.

Dues presentacions literàries

La primera de les presentacions arribarà el dia 21 (19.00h), amb l’obra Aportacions catalanes universals, a càrrec del seu coordinador Joan Amorós. “És un compendi de 223 aportacions mundials que han fet catalans al llarg de la història en àmbits com ara la medecina, literatura, arts plàstiques, recerca o arquitectura, entre d’altres”, explica la tècnica de Cultura Josefina Canals. L’acte l’organitza Òmnium Cultural.

L’altre llibre que es presentarà serà la novel·la Rubricatus, d’Isabel García Trócoli, ambientada l’any 13 abans de Crist a la primitiva Barcino i el riu Llobregat. La cita és el 28 de setembre a les 19.00h i la presentarà Rosario Navarro, presidenta del Centre d’Estudis Martorellencs.

Josefina Canals, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

També es desplegarà el Taller de jocs que fan història (dia 22, 18.00h) per a famílies, referent a jocs d’abans com a eina i forma d’expressió i de relació entre les persones, amb el suport del Grup Zinc de l’Aula de Teatre. I al vestíbul de l’equipament es podrà veure des del dia 1 i fins el 30 de setembre l’exposició “80 anys de la publicació de l’Historial de Martorell de Fèlix Duran i Cañameras”, del Centre d’Estudis Martorellencs, que al·ludeix a l’important paper investigador a nivell local de Fèlix Duran i Cañameras i de Bonaventura Pedemonte.

DiVERS, un nou certamen de poesia

Un altre dels protagonistes del setembre a la Biblioteca serà la poesia, amb el DiVERS, un festival que se celebrarà a Cal Nicolau els dies 23 i 24 de setembre a les 19.00h. La tècnica de Cultura destaca que “neix per acostar la poesia a tothom, fer-la més accessible, quotidiana i per a que ens faci pensar i reflexionar sobre temes diversos”.

Josefina Canals, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Hi intervindran veus destacades de la poesia catalana actual -Dolors Miquel, Anna Bou, José Luis García Herrera, Meritxell Nus o Pep García-, i autors locals com ara Núria Domènech o Rosa Grau: “persones d’una gran sensibilitat que ens permetran escoltar en veu alta els seus versos i reflexions”, apunta Canals. Hi col·laboraran l’Escola de Música, l’Aula de Teatre, l’associació Fem Vila, la Fundació Francesc Pujols, la Fundació Joan Brossa i l’empresa Juvé i Camps.

En paral·lel, el vestíbul de Cal Nicolau lluirà una exposició de 13 poemes visuals de Joan Brossa, i 7 botigues de La Vila mostraran les il·lustracions de la martorellenca Mar Román, que recreen 7 poemes dels autos participants al DiVERS.

Altres activitats

Per altra banda, Canals destaca que “farem una sortida a la Setmana del Llibre en Català el 12 de setembre. Visitarem la fira, dinarem i presentarem les obres guanyadores del Premi Vila de Martorell 2016 i que s’han editat enguany”. Les inscripcions per afegir-s’hi ja són obertes.

Josefina Canals, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

A més, l’equipament tornarà a col·laborar amb entitats: el dia 19 (19.00h) es presentarà la nova temporada del cicle M’Clàssics a càrrec del president de les Joventuts Musicals Aleix Palau; el dia 20, l’Associació de Malalts d’Alzheimer (AMA) organitzarà la conferència “El maltractament a la gent gran”, a càrrec dels Mossos d’Esquadra (18.30h). Pel que fa als tallers, s’obrirà la inscripció al de Ioga per a nadons (del 2 d’octubre) i al Viure per descobrir-me (del 2 de novembre al 24 de gener).