El MACBA aterra a Martorell amb una exposició sobre l’entusiasme dels artistes

1280
Inauguració 'Entusiasme. El repte i l’obstinació en la Col·lecció MACBA'
Inauguració 'Entusiasme. El repte i l’obstinació en la Col·lecció MACBA'

Entusiasme. El repte i l’obstinació en la Col·lecció MACBA, exposició itinerant de la Diputació de Barcelona, s’ha instal·lat aquest divendres a Martorell. La mostra, que es podrà visitar fins el 6 de maig al Muxart Espai d’Art, parla de la tenacitat dels artistes a l’hora de fer les seves creacions. Inclourà xerrades, tallers i visites dinamitzades adreçades a centres escolars, associacions i particulars.

La inauguració ha anat a càrrec de l’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, la responsable de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació, Mireia Sabaté, el gerent del MACBA, Josep Maria Carreter, i David Armengol, comissari de l’exposició.

El projecte aborda una manera particular d’entendre l’art que reivindica la intensitat anímica del treball. “L’entusiasme de l’artista no té res a veure amb un estat alterat i feliç, sinó amb l’obstinació, amb el no rendir-se i continuar fent allò en el què creus”. Sota el paraigües de l’entusiasme es barregen “obres molt diferents que fan crítica social, revisen el concepte d’art, parlen de la potència creativa de la vida quotidiana o generen un imaginari propi”, ha dit el comissari David Armengol.

David Armengol, comissari de l'exposició

Les obres recullen la voluntat d’artistes com Zush, Anne-Lise Coste o Younès Rahmoun per construir un món propi mitjançant vivències o fantasies; la repetició de gestos quotidians d’Esther Ferrer, Ignasi Aballí, Dieter Roth, Richard Hamilton o Tere Recarens; les performances de Vito Acconci o Àngels Ribé; l’acció inconformista de Maja Bajevic, Emanuel Licha, Mireia Sallarès, Cildo Meireles o Gordon Matta-Clark, i la crítica a l’art de figures com Marcel Broodthaers o Peter Friedl.

L’exposició és també “una síntesi representativa de les obres d’una de les col·leccions d’art contemporani més importants del sud d’Europa, com és la Col·lecció MACBA”. “Mostra els interessos, preocupacions i radis d’acció del MACBA, com el context artístic local, amb una forta presència d’autors catalans, el context àrab o el sud-americà”, ha apuntat Armengol.

David Armengol, comissari de l'exposició

Visites i activitats complementàries

El regidor de Cultura, Sergi Corral, ha destacat que la mostra proposa activitats complementàries com xerrades, tallers i visites dinamitzades per tal d’identificar i valorar “els entusiasmes” de les obres de l’exposició.

Sergi Corral, regidor de Cultura

Dijous, 26 d’abril, a les 19.00h, es farà la visita dinamitzada ‘Lectures entusiastes de la Col·lecció MACBA’ per a adults (a partir de 16 anys), a càrrec d’Experimentem amb l’Art. Diumenge, 29 d’abril, a les 12.00h, hi haurà una visita per a famílies (a partir de 6 anys) anomenada ‘Cossos que fan coses’. Cal reservar prèviament al telèfon 93 774 22 23 o a través de l’adreça electrònica museus@martorell.cat Anirà a càrrec de Marta Galán, artista-educadora.

Els dies 1, 6 i 15 de març, de 17.30 a 19.40h, es farà el curs ‘Entusiasme i art contemporani?’. La conversa ‘La pràctica artística: entre el fer i el no fer’, entre l’artista Ignasi Abellí i el comissari de la mostra, David Armengol, es farà dijous, 3 de maig, a les 18.30h. També es faran visites dinamitzades per a escoles i per a persones amb Alzheimer. Totes les visites són gratuïtes.