Inaugurada la remodelació i ampliació de l’Arxiu Municipal que duplica la seva capacitat

1142

L’alcalde Salvador Esteve, el primer tinent d’alcalde de Planificació Urbanística i Serveis Urbans, Xavier Fonollosa, i la regidora de Patrimoni i Turisme, Maria Hinojo, van inaugurar aquest dissabte a la tarda la remodelació i ampliació de l’edifici de l’Arxiu Municipal. L’emblemàtic edifici, que conserva les voltes catalanes originals del projecte, s’ha dividit en dues plantes i permetrà doblar la capacitat d’emmagatzematge que tenia fins ara l’arxiu municipal.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència de nombrosos martorellencs encuriosits per les obres que han permès ampliar l’equipament i remodelar la nau paral·lela i annexa i que compta amb voltes catalanes d’envà, “d’un alt valor arquitectònic”, com ha recordat l’alcalde Salvador Esteve en el moment de la inauguració.

Esteve ha destacat que la construcció inicial de l’edifici “podria estar relacionada amb l’arquitecte Rafael Guastavino (València, 1842-Asheville, 1908) o alguns dels seus deixebles”. Esteve ha afegit que “hem volgut conservar aquests elements arquitectònics i que són visibles des de l’exterior per donar una vista més maca, encara, al carrer del Mur i a la plaça de la Germana Sanramón”.

L’edifici forma part del conjunt arquitectònic que va albergar l’antic hospital Sant Joan de Déu. Ocupa la zona oest del soterrani de la plaça de la Germana Sanramón, amb accés des del carrer del Mur 43, amb una façana lateral al carrer de Sant Antoni i una de posterior al número 46 del carrer de Lloselles. El solar tenia una superfície de 140 m2 i l’ampliació ha suposat un increment de 124,40 m2 més.

El primer tinent d’alcalde de Planificació Urbanística i Serveis Urbans, Xavier Fonollosa, destacava les “dues vessants positives de la intervenció que s’hi ha fet. Per una banda l’ampliació que donarà capacitat a l’arxiu per a 20 anys més i, per una altra, la conservació de les voltes catalanes”.

Les obres van començar l’estiu passat amb un pressupost d’execució de 249.970 euros. Mentrestant, “una part dels documents de l’arxiu han estat traslladats temporalment a un magatzem i la resta s’han quedat guardats en els mòduls de l’edifici”, ha explicat Fonollosa. “Ha estat una obra lenta, amb un tractament diferenciat, però alhora el resultat ha estat molt satisfactori”, ha afegit.

Documents des del 1890

L’Arxiu Municipal conserva expedients administratius (concessions, llicències municipals, llicències d’obres, etc. ) des del 1890 i fins a l’actualitat. Amb la remodelació i ampliació ha crescut l’espai, doblant la seva capacitat i “assegurant l’emmagatzematge de documents fins a l’any 2035”, assegura Fonollosa.

Com a curiositat, entre els documents municipals arxivats hi ha l’expedient dels anys 30 de les obres de construcció de l’antic col·legi Correa Weglison, amb els plànols de l’arquitecte Josep Lluís Sert (Barcelona 1902-1983). El projecte va ser interromput per la Guerra Civil i ara, gràcies a l’expedient conservat “hem pogut completar el projecte original d’en Sert”, ha explicat Fonollosa.

El proper repte és la digitalització dels documents. Fonollosa reconeix que “hi ha una part guardada en format digital, dels darrers anys, però l’objectiu és digitalitzar-ho tot per facilitar-ne la seva cerca i consulta”. Per això, caldrà esperar encara uns quants anys més perquè “el procés és llarg”.