‘Des del meu interior’, una mostra pictòrica dels usuaris del Servei de Rehabilitació Comunitària del Sagrat Cor

706
'Des del meu interior'

Al vestíbul de l’Espai Jove Punt Nord pengen, des d’aquest matí i fins al 25 de juny, una cinquantena de quadres de l’exposició de pintura ‘Des del meu interior’. Són obres que els usuaris del Servei de Rehabilitació Comunitària de l’Hospital Sagrat Cor Germanes Hospitalàries de Martorell han treballat, durant dos anys a Ca l’Oller, en un taller coordinat per l’associació Artistes Plàstics. La mostra ha estat inaugurada per l’alcalde Xavier Fonollosa; el director mèdic de l’Hospital Sagrat Cor, Carlos Franquelo, i el coordinador dels Centres de Salut Mental Comunitaris de Germanes Hospitalàries, Fernando Boatas.

Els usuaris “han treballat diferents conceptes artístics, com la teoria del color, els eixos de simetria, el retrat, l’ús de materials, els tipus de papers o de pinzells”. “Ha estat un curs completíssim d’iniciació a l’art, on hem aprofitat diferents exposicions que es feien a Barcelona per visitar-les, conèixer els artistes més rellevants i reinterpretar els clàssics”, ha explicat Mònica Dueñas, membre d’Artistes Plàstics.

Mònica Dueñas, membre Artistes Plàstics

En Pedro, un dels participants al curs, ha afirmat que l’experiència “ha estat molt positiva” i ha donat les gràcies “per tenir aquest espai per créixer a nivell artístic i personal”. “Hem pogut veure les coses d’una altra forma i la vida amb uns altres ulls. Les coses no són blanques o negres, ni tampoc una varietat de grisos. La vida té una paleta de colors que hem d’aprendre a descobrir”. “El més important quan pinto és sentir i descobrir, un cop acabada l’obra, que en ella hi ha una part meva”.

Pedro, usuari Servei de Rehabilitació Comunitària de l'Hospital Sagrat Cor

Carlos Franquelo, director mèdic de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell, ha subratllat la importància d’activitats com aquesta en la recuperació de les persones amb malaltia mental, i ha incidit en l’acompanyament dels professionals, “sense imposar ni marcar”, per tal que la persona refaci “el seu projecte personal i subjectiu de vida”.

Carlos Franquelo, director mèdic de l'Hospital Sagrat Cor

L’alcalde Xavier Fonollosa ha destacat la feina de l’associació Artistes Plàstics i dels usuaris participants. “L’art i l’expressió artística és molt important en el procés d’aprenentatge de qualsevol persona, així com en la rehabilitació d’una persona que pateix trastorn mental. L’art ens obre la ment i l’artista s’hi sent reflectit”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell