Inaugurada l’exposició de Matilda Vidal ‘Com l’art floreix’ de l’adversitat’, homenatge pòstum al seu fill

492
Matilda Vidal
Matilda Vidal

Aquest divendres s’ha inaugurat l’exposició de pintures de la martorellenca Matilda Vidal Vandelló, titulada Com l’art floreix de l’adversitat. Una mostra que, fins al 7 d’abril, lluirà a L’Enrajolada Casa Museu Santacana, i que conté 62 quadres en els quals l’autora expressa els seus sentiments en un moment vital complicat: la pèrdua d’un fill a causa del càncer. La presentació l’ha feta el periodista de Catalunya Ràdio Xavier Solà.

Nascuda l’any 1928 a La Vila, Matilda Vidal ha dedicat la seva vida a la família i a la feina, a través de múltiples professions: com a persona del servei de la família Santacana a l’Enrajolada, teixidora a la Fàbrica Grisó, planxadora, ajudant de cuina a Els Convents, netejadora i cosidora. Però pel que fa a les aficions, n’hi havia una que tenia latent i que no ha exterioritzat fins els darrers anys: la pintura.

El desencadenant és el procés de la malaltia de càncer i la mort d’un dels seus sis fills: en Joan Jornet i Vidal. La Matilda comença a expressar sobre les teles tot allò que l’inquieta. “Aquesta és una mostra de creativitat terapèutica i de com l’art floreix en l’adversitat. De com el dolor esdevé forja i el foc, el dolor, pot ser un impulsor. Alhora, és un homenatge a mare i fill”, ha explicat el presentador del programa La nit dels ignorants de Catalunya Ràdio, Xavier Solà.

Xavier Solà, periodista de Catalunya Ràdio i presentador de l'acte

En Joan Jornet havia treballat en el món del motor com a mecànic de competició, que li va portar moltes coneixences i amistats. Solà s’hi ha referit: “Els que el van conèixer o van treballar amb ell diuen que va ser un aventurer atrevit, sempre competent, amant de la tecnologia, creatiu, creador, inventor i sobretot, molt generós”.

Xavier Solà, periodista de Catalunya Ràdio i presentador de l'acte

En Joan no pot superar la malaltia i mor fa poc més d’un any. És aleshores quan tres amics i companys de feina -Pere Mas, Carles Peña i Carles de Montserrat- decideixen homenatjar-lo amb una trobada i amb la creació de l’anomenat Club Jornet. Peña explica que, després de celebrar un berenar per recordar-lo, fan una visita a la seva mare i aquesta els descobreix tota la creació artística nascuda del vincle d’aquests darrers anys.

Carles Peña, amic de Joan Jornet i membre del Club Jornet

Pintures amb una causa solidària

Els membres del Club Jornet convencen la Matilda per a fer una exposició dels seus quadres amb una finalitat solidària: donar els diners de les obres perquè es venguin -a preus de 80, 100 i 120 euros- a benefici de l’Associació Catalunya Contra el Càncer de Martorell. A més, la mostra es fa en un escenari molt conegut per la Matilda, allà on havia treballat durant molts anys: l’Enrajolada.

Carles Peña, amic de Joan Jornet i membre del Club Jornet

I és en aquest indret emblemàtic de Martorell en el que es podrà veure l’exposició, fins al 7 d’abril, els dijous i divendres, de 18.00 a 20.00h, i els dissabtes i diumenges, de 12.00 a 14.00h. En el primer dia d’obertura, més d’un centenar de persones s’han apropat a la sala per acompanyar la Matilda. Entre elles, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el regidor de Cultura Sergi Corral, que han lloat com una persona de 90 anys és capaç de posar en relleu la seva creativitat a través de la pintura.