Jacinto Ela: “Passaré de ser un exfutbolista que ha escrit un llibre a un escriptor que va jugar a futbol”

1202
Presentació llibre Jacinto Ela
Presentació llibre Jacinto Ela

L’exfutbolista Jacinto Ela ha presentat aquest matí el seu llibre Fútbol B: lo que me habría gustado saber cuando era futbolista y nadie me contó, i ho ha fet davant dels assistents al campus del Club de Futbol Martorell. Una seixantena de futbolistes d’entre 5 i 15 anys han escoltat les vivències del jugador que va formar part dels filials del RCD Espanyol i del FC Barcelona, entre d’altres.

Ela va penjar les botes als 26 anys, després de passar pel filial del RCD Espanyol, tastar la Premier League amb el Southampton durant dos anys, tornar al filial del FC Barcelona i passar per l’Hércules. Abans dels 30, va decidir posar punt i final a la seva carrera com a futbolista. El seu camí, diu, havia de servir a altres futbolistes (i fins i tot practicants d’altres esports). I això va traduir-se en Fútbol B: lo que me habría gustado saber cuando era futbolista y nadie me contó, una obra en què vol fer veure el que hi ha darrere d’un dels esports que més espectacle genera arreu del món.

L’arribada d’Ela a Barcelona des de les Illes Canàries, amb nou anys, va portar-lo a jugar a L’Hospitalet i a Sant Feliu de Llobregat. Més tard, fitxaria pel RCD Espanyol, tot i les seves reticències a fer-ho. Ela va ser nomenat millor jugador del món amb només 13 anys. I aquesta joventut és la clau, diu, per a conèixer què es mou fora dels terrenys de joc: “te n’adones que ets molt jove per haver viscut el que has viscut, i que quan et retires, al capdavall no saps res. El futbol és tan potent que també et forma com a persona, però agafes vicis que després veus que en altres feines no pots repetir”.

Jacinto Ela, autor del llibre

Sobre el títol del libre, Ela admet que la cara A del futbol és “la més petita, la que només viu un 1 o un 2%, i jo he explicat el que vivim la gran majoria”. Per això, diu, s’ha de poder parlar de soledat, moments difícils o etapes dures dins del futbol. No tot és de color de rosa, reconeix. L’exjugador i ara escriptor posa l’exemple del jugador del FC Barcelona, André Gomes, qui va reconèixer fa poques setmanes que la pressió i les expectatives que hi havia sobre ell van portar-lo a sentir-se incòmode dins del vestidor blaugrana. “Fútbol B està fet per a André Gomes, ho tinc claríssim”, diu Ela. I també parla d’Ousmane Dembelé, integrant del FC Barcelona i que ha patit una lesió que l’ha deixat apartat de l’equip durant molt de temps.

Jacinto Ela, autor del llibre

De futbolista a educador social

Ela és educador social, des de fa vuit anys, en una escola del Poble Sec. Allà acompanya nois i noies que tenen dificultats en l’aprenentatge i explica que és un treball “gratificant, intento fer que s’ho passin bé cada dia”. Amb ells, diu, ha pogut parlar del seu llibre, i també de la seva primera novel·la, Diario de un futbolista pobre, el seu segon llibre que sortirà al mercat a principis del mes d’abril.

Jacinto Ela, autor del llibre

Ela explica que Fútbol B és el gèrmen del seu segon llibre. L’exjugador també havia escrit versos de rap i cançons durant la seva estada a Anglaterra i a Alacant, vestint la samarreta de l’Hércules. ela reoneix que té moltes ganes de veure la novel·la al mercat, depsrés de dos anys de feina.