Joan Cuscó entra en l’univers artístic de Francesc Pujols amb un nou llibre

1201
Presentació del llibre de Joan Cuscó a la Fundació Francesc Pujols
Presentació del llibre de Joan Cuscó a la Fundació Francesc Pujols

La Fundació Francesc Pujols va presentar ahir dimecres un nou llibre del filòsof i musicòleg vilafranquí Joan Cuscó, titulat Filosofia, art i creativitat. Francesc Pujols, Jaume Pahissa i Antoni Gaudí. El treball accedeix als pensaments del filòsof martorellenc sobre l’art a través dels artistes als que va donar suport i dels espais de debat i d’intercanvi artístic de l’època. Per l’autor, aquesta incursió és una manera més fàcil d’accedir a la forma de pensar pujolsiana.

El nou llibre de Cuscó ha anat a cura d’Edicions i Propostes Culturals Andana, es disposa en 70 pàgines i és a la venda des del passat 29 de març. Incorre en els pensaments de Pujols sobre l’art, àmbit que va conèixer prou bé com a crític i defensor de la tasca d’uns quants artistes. “És el cas de Jaume Pahissa, a qui Pujols considerava el millor compositor i autor d’un nou sistema d’escriptura musical. O d’Antoni Gaudí, que va rebre tot el suport de Pujols quan ningú el defensava”, explicava l’autor.

Joan Cuscó, filòsof i crític musical i autor del llibre
Joan Cuscó
Joan Cuscó

Cuscó considera que “és més fàcil entrar en el pensament de Pujols a través dels artistes amb qui va compartir idees i nits de festa, i de les seves obres concretes” més que no pas “parlant de les idees com una cosa separada de la realitat”. Afegeix que “Pujols deia que l’art ha d’estar vinculat a la vida, a l’entorn”, i en aquest sentit, diu que “capitaneja el no-noucentisme i una cultura que fuig de l’Institut d’Estudis Catalans i que s’insereix en altres móns, com ara les Galeries Laietanes, l’Ateneu, el Paral·lel o el Liceu, fet que ens dona una idea molt més complexa i diferent de la cultura catalana dels anys 20 i 30”.

Joan Cuscó, filòsof i crític musical i autor del llibre

Per tot plegat, l’autor considera que el pensament pujolsià “no estava pas tan separat del d’altres pensadors europeus”.

Joan Cuscó, filòsof i crític musical i autor del llibre

Joan Cuscó ja ha publicat anteriorment diverses obres referents a Francesc Pujols. És el cas de Francesc Pujols i Morgades. El filòsof heterodox (2008) o Francesc Pujols i la filosofia (2012). El passat febrer, va presentar a la Torre de les Hores Les arts i els artistes, Francesc Pujols i la crítica literària i artística (Edicions i Propostes Culturals Andana), un llibre-recull del seu pensament artístic exemplificat en 60 articles.