Joaquim Gotsens: “Volem que El Progrés faci un pas cap al segle XXI”

828
Joaquim Gotsens, nou president d'El Progrés
Joaquim Gotsens, nou president d'El Progrés

Joaquim Gotsens Perpiñá és, des del passat diumenge, el nou president del Centre Cultural i Recreatiu El Progrés, en rebre el vistiplau dels socis i sòcies de l’entitat a través d’un procés electoral. Amb un resultat de 250 vots a favor i tan sols quatre en contra, Gotsens serà al capdavant de l’entitat en substitució d’Antoni Ollé, qui ha encapçalat la històrica entitat del carrer del Mur els darrers 36 anys.

Nascut a Esparreguera fa 67 anys i de professió auxiliar de farmàcia, Gotsens va arribar a Martorell fa 37 anys, està casat i té dos fills. Des d’en fa quinze és soci d’El Progrés i els darrers quatre ha format part de la junta com a vocal, encarregat d’organitzar excursions i càterings de l’entitat.

Gotsens engega un mandat en el qual es marca com a principals objectius modernitzar l’entitat a través del foment de les noves tecnologies, potenciant les xarxes socials i informatitzant el funcionament intern. També vol donar continuïtat a l’oferta d’activitats de l’entitat i ampliar-les amb propostes de sortides culturals, i fer possible la reforma de les parts del teatre que han quedat més obsoletes.

Joaquim Gotsens, nou president d'El Progrés
Joaquim Gotsens, nou president d’El Progrés

Joaquim, com neix la seva vinculació amb l’entitat?

Seré molt franc. La meva senyora i jo anàvem de vacances a hotels i, quan arribava el vespre, no sabíem què fer: o ens posàvem a ballar o no hi havia més oci, i li vaig dir que calia aprendre’n. Vaig veure que a Martorell hi havia El Progrés, que organitzava balls. M’hi vaig apuntar de soci, vaig fer els cursets de ball, vaig aprendre a ballar i he anat entrant a la dinàmica.

Els darrers anys, com a membre de junta, oi?

Doncs sí. En jubilar-me, ara fa cinc anys, l’Antoni Ollé em va venir a buscar per a que entrés a la junta, en principi com a vocal, per muntar les excursions i càterings de Cap d’Any i per la Revetlla. Com que sempre m’ha agradat fer coses, hi vaig entrar de ple. En quatre anys no hem parat de fer excursions culturals i gastronòmiques, i s’hi ha anat apuntant molta més gent, especialment senyores que no venien a El Progrés.

En quin moment troba l’entitat?

Ara tenim uns 1.800 socis, i noto que cada dissabte i diumenge hi ha gent que ve a ballar, gent que participa a les propostes de l’Activa’t, gent que s’apunta a les excursions, gent que va al teatre… hi ha un grup de gent per a cada cosa, és un tipus de soci heterogeni. Sí que és veritat que el nucli fort i participatiu el formen uns 500 socis.

Una part d’aquesta massa social és de fora de Martorell. Ho valora com un fet positiu o negatiu?

Crec que som una entitat que té ressò en l’àmbit comarcal perquè ateneus i centres recreatius com el nostre que hi havia en altres pobles han desaparegut i El Progrés, en canvi, és ben viu. Sí que és cert que ve molta gent de fora, però en percentatges estem en un 60-70% de martorellencs. La gent encara se l’estima i el viu amb intensitat.

Joaquim Gotsens, nou president d'El Progrés

Com està sent aquesta primera setmana d’aterratge? És complicada?

Ja hi estem acostumats. És una setmana de transició perquè s’han de fer tots els canvis, però com que continua mitja junta, no penso allò d’ “on m’he posat!”. La meitat de la junta ja hi era, i els canvis són protocol·laris. Està bé que les eleccions les haguem fet ara al maig, perquè ja podem començar a planificar el curs vinent, activar noves idees i si volem fer una ampliació d’activitats, ho podrem fer.

Qui compon la nova junta?

Ramon Malet en serà el tresorer; Enric Santos el nou secretari; Serafí Pérez com a vocal; Antonio Vera com a nou encarregat de càtering i bar; Joana Circuns passa a administrativa; Josep Rull serà l’encarregat de manteniment i Antonio Puig m’ajudarà amb tema d’excursions i sortides al teatre, l’àrea que portava jo fins ara. És una junta curta però activa. Per tenir molta més gent no fas més coses.

Parlava de noves idees a partir de setembre. Quines seran les línies principals del nou mandat que vol impulsar pels propers quatre anys?

Volem fer un pas cap al segle XXI, informatitzar l’àrea administrativa i posar un membre de junta que s’encarregui de crear les xarxes socials i d’actualitzar-les, perquè cada cop la gent les mira més i és molt important. Treballarem molt més amb el correu electrònic, tindrem una app perquè el soci hi entri i conegui totes les activitats que farem i s’hi pugui apuntar. En conseqüència, volem captar nous socis d’entre 30 i 50 anys.

Pel que fa a les activitats que ja s’organitzen, té intenció d’introduir canvis?

La resta d’activitats, que són una quinzena, seguiran totes, ja que funcionen força bé. Amb la dansa jazz per a infants i adolescents, tenim uns 80 participants. Amb les activitats de balls de saló, salsa, sardanes, sevillanes, manualitats, pilates i hipopressius i coral ens està entrant gent que no venen a les sessions de ball dels dissabtes i diumenges, sinó que volen aquestes propostes de l’Activa’t, que mouen entre 300 i 400 persones.

Pensen a organitzar noves activitats?

S’ha de mirar. Voldríem incloure alguna activitat més, però la cobertura que ara tenim ja és bastant extensa. Si hi ha oportunitat de fer coses noves, les farem. De moment, el que sí que volem és implantar les visites culturals de mig dia. Crec que al nostre voltant hi ha molts llocs interessants per anar a veure i que la gent no coneix. Són visites culturals d’un matí a una ermita, a unes coves o a museus, per exemple, amb guies que ho expliquin. Hi ha coses maques per veure i, de vegades, les deixem de banda.

Joaquim Gotsens, nou president d'El Progrés

Una altra de les reivindicacions que fa és referent a les instal·lacions…

Quan vam signar el conveni amb l’Ajuntament de Martorell fa cinc anys, la nostra seu social s’havia de traslladar sencera a la Sala dels Miralls i no s’ha fet encara. Esperem que amb el nou consistori que surti ho puguem fer, per posar totes les oficines i les sales d’activitats allà. Esperem que l’Ajuntament tingui bona predisposició per modificar les instal·lacions del teatre, perquè realment cal fer una inversió.

Què caldria fer en aquest espai, al seu parer?

A dia d’avui, caldria renovar la pista del teatre, perquè el parquet està molt deteriorat. Hem de tenir en compte que són instal·lacions centenàries, amb un escenari que funciona amb cordes manuals. Cal fer instal·lacions elèctriques actualitzades i eliminar les barreres arquitectòniques interiors. Tot el que és la carcassa o embolcall del teatre és l’encant d’El Progrés i no s’ha de tocar, però sí actualitzar les instal·lacions amb les normatives actuals.

Parlin’s del seu predecessor, l’Antoni Ollé.

L’Antoni és una institució no reemplaçable. La seva experiència és una font d’informació i jo compto amb ell per a que ens assessori, perquè no hi ha cap soci que en sàpiga més. Ha fet una gran tasca i no hi ha prou paraules per agrair-li. Aquests quatre anys m’ha fet de mestre i he après molt d’ell. M’ha fet estimar El Progrés i, tot i que s’hagi retirat, suposo que el tindrem al costat.

Joaquim Gotsens, nou president d'El Progrés

Quina percepció creu que té la gent de Martorell, respecte a El Progrés?

La gent gran sap què és El Progrés perquè hi ha passat la seva vida i joventut. A més, molta gent, quan arriba als 55 o 60 anys sap que fem ball i es donen d’alta de socis. De fet, la immensa majoria d’altes de socis són d’aquest perfil. Però la gent jove és la que no ens coneix. El repte és integrar aquesta franja de persones i que sigui més participativa.

Créixer en nombre de socis?

El creixement sempre és bo. Si l’entitat es fa més gran, es poden fer més activitats. Cada sector d’edat té les seves activitats i les entitats es fan grans segons la gent que hi col·labora i la quantitat de socis que tenen.

Els darrers anys, a través del conveni amb l’Ajuntament, diverses entitats han celebrat actes al teatre. Què en pensa?

Que és positiu, perquè és la manera d’integrar la gent a l’entitat. Si fan actes aquí, ens coneixen. De vegades venen persones que no saben què hi ha aquí i que se sorprenen molt quan veuen el teatre.

Vol enviar algun missatge als socis, en aquesta arrencada de mandat?

Vull dir-los que tot serà una continuïtat i que anirem introduint novetats i ampliant, sense tocar el que funciona. Els darrers 5 o 6 anys hem fet un creixement i ara estem funcionant força bé, però podríem anar millor. Hi ha vida.