Jordi Évole: “El periodisme ha de ser un element que permeti l’evolució de la societat”

1073
Xerrada del periodista Jordi Évole a El Foment
Xerrada del periodista Jordi Évole a El Foment

El presentador del programa Salvados de La Sexta, Jordi Évole, ha estat aquest dijous a El Foment per analitzar la situació actual dels mitjans de comunicació. El periodista ha estat convidat per l’Associació Social Cristiana de Voluntaris de Presons (ASCVP) i l’Associació per la Integració i Reinserció de Persones Socialment Vulnerables o en Situació d’Exclusió Social (PERSOVUSES). L’acte, al qual hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, portava per títol ‘L’era de la post veritat: premsa, televisió, la informació…el quart poder. Són neutrals’.

Évole ha afirmat que “la situació de la premsa en general passa per un moment pèssim”. “La majoria dels grans mitjans estan en una situació econòmica molt dolenta i bona part de les persones que governen els mitjans de comunicació no són periodistes”. Això provoca, segons ha dit, que depenguin dels poders econòmics i polítics que resten llibertat a la informació.

Jordi Évole, presentador 'Salvados'

Ha assegurat que li costa tenir un mitjà de comunicació de referència i “trobar informació potable en un moment de gran inundació informativa”. I és que, per al periodista, “els mitjans han perdut la capacitat de convertir-se en el quart poder perquè s’han convertit, en molts casos, en la veu dels seus amos”. Els mitjans “hauríem de creure més en el poder que tenim per canviar les coses”. “El periodisme ha de ser un element que permeti l’evolució de la societat”. “Hem anat perdent aquesta capacitat perquè ens hem anant acomodant”.

Jordi Évole, presentador 'Salvados'

Al cornellanenc li agrada fer un “periodisme incòmode” i mossegar, si és precís, la mà que li dona de menjar. Ha asseverat que, tot i que la llibertat absoluta no existeix, Salvados és sovint l’excepció al panorama mediàtic actual, un espai capaç d’emetre reportatges que poden entrar en conflicte amb els interessos de la pròpia cadena. Tot i això, “quan un programa pren certa repercussió t’acabes tornant més conservador” per no perdre part del públic que has guanyat, ha reconegut.

Xerrada del periodista Jordi Évole a El Foment
Xerrada del periodista Jordi Évole a El Foment

Jordi Évole ha reivindicat la necessitat de capgirar l’agenda mediàtica, al seu parer, massa marcada per la política, i de tractar altres temes d’interès social. “Destinem els nostres periodistes a coses que, crec, no són tan importants, però al sistema ja li va bé per a que estiguem entretinguts”. “A vegades, el periodista fa la informació pensant més en el poder o en el gremi que en la pròpia ciutadania”. “Ens hauríem d’examinar molt més, fer més autocrítica i no ser tant corporativistes”.

Jordi Évole, presentador 'Salvados'

La immediatesa que imposen les noves tecnologies als mitjans de comunicació fa que, en els darrers anys, proliferin les notícies falses i els titulars grocs. El ponent ha incidit que “el periodisme ha de tenir sempre en ment la seva responsabilitat social i ser conscient de les conseqüències. A vegades, estem més pendents del click i de l’audiència que de la qualitat del que fem”.