‘Josep Palet, tenor o res’ rescata l’arxiu del divo martorellenc per reivindicar la seva figura

2371
'Josep Palet, tenor o res'
'Josep Palet, tenor o res'

El Centre del Patrimoni Històric La Caserna allotja, des d’aquest vespre, l’exposició Josep Palet, tenor o res (1877-1946), emmarcada dins els actes de commemoració del 140è aniversari del seu naixement. Documents, cartes, cartells i objectes personals de l’il·lustre martorellenc que, junt amb fotografies de gran format i plafons biogràfics, difonen la vida del tenor català que més vegades ha actuat al Liceu.

En l’acte inaugural, l’alcalde Xavier Fonollosa ha dit que és “una excel·lent exposició produïda per gent de la casa, com la Gemma Jiménez i l’Aleix Palau”, comissaris de la mostra. Fonollosa ha recordat que l’Any Palet te l’objectiu de donar a conèixer la figura del tenor als martorellencs, però també arreu del país. “Potser, com a martorellenc, no li hem fet la justícia que calia, però com a català tampoc”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, també ha subratllat el fet que la mostra hagi estat produïda per Museus de Martorell i ha reconegut la tasca d’ambdós comissaris, que “han fet una feina espectacular a l’hora de recopilar objectes i material gràfic perquè la mostra tingui aquest aspecte d’excel·lència”. Museus de Martorell pretén que l’exposició sigui itinerant “perquè el nom de Josep Palet corri arreu del territori”.

Sergi Corral, regidor de Museus

El comissari de l’Any Palet i de l’exposició, Aleix Palau, encarregat de guiar la visita, ha reconegut que “tot el relatiu a Josep Palet ha estat molt difícil de localitzar perquè el seu arxiu es va cremar”. Segons Palau, el visitant “se sorprendrà molt de la gran carrera que tenia el tenor. Tothom sap que cantava al Liceu, però és que també ho feia a Egipte, Hongria, Budapest, per tot Sud-amèrica o als Estats Units”. El comissari s’ha congratulat de poder aportar a la mostra objectes personals del tenor com les seves plomes, la seva pitillera o una toballonera de casa seva.

Aleix Palau, comissari Any Palet

“Aquesta és una exposició col·laborativa, perquè molta gent de Martorell hi ha contribuït. Però qui te realment l’arxiu principal i el gruix d’objectes és la família Miró. Se’ls coneix com ‘els de Cal Palet’ perquè viuen a la casa que havia estat del senyor Palet i allà hi vivia la seva mare. La família per sort ha conservat aquest llegat”, ha dit Palau.

Aleix Palau, comissari Any Palet

Palet era nebot d’un besavi de Josep Manel La Torre Palet, de la Masia Can Viver, que ha volgut estar present a la inauguració. “Hem aportat una carta on el tenor demanava cèntims al meu besavi per acabar les classes de cant i aquest és el testimoni que ens ha unit per col·laborar amb l’exposició”. “Volem donar l’enhorabona a l’Aleix Palau i a l’Ajuntament de Martorell que s’han bolcat amb el tenor que, al final, és part de la família”.

Josep Manel La Torre Palet, parent del tenor

Josep Palet, tenor o res ha estat estructurada en diferents blocs, segons ha especificat la comissària Gemma Jiménez. La primera part explica les seves arrels i com va començar a treballar com a confiter, compaginant la seva formació com a tenor. El segon bloc aprofundeix en el periple que el va impulsar a la fama, gràcies a les estrenes al Liceu i al Teatro Real. La paret principal de la sala acull la reproducció d’imatges del tenor vestit d’escena. A continuació, s’acompanya Palet per tots els països i teatres on va cantar. Finalment, la retirada a Milà, la seva mort sobtada i l’homenatge postmortem que li va fer la seva vila natal. Un audiovisual i un espai de consulta amb documents originals tanquen el recorregut. Del sostre de la sala pengen algunes reproduccions dels cartells originals de les seves òperes.

Laura Soriano, dissenyadora de l’exposició, ha incidit en la dificultat de digitalitzar en gran format fotografies tan antigues, en la voluntat de tractar-les de manera dinàmica i de presentar-les com si fos una mena de diari. La intenció ha estat conjugar modernitat amb el punt clàssic propi de la temàtica.

Laura Soriano, dissenyadora

L’exposició es podrà visitar fins el 17 de setembre a La Caserna. Paral·lelament, s’ha organitzat un cicle de conferències, la primera de les quals serà el 13 de juliol, a les 19.00h, a La Caserna. Intervindran el comissari de l’Any Palet, Aleix Palau, i l’historiador local Ferran Balanza. El 17 de setembre, a les 12.00h, es farà la xerrada ‘Descobrim el tenor Palet a través de les seves gravacions discogràfiques’, a càrrec dels crítics musicals Roger Alier, Jordi Maddaleno i Aleix Palau.