Josep Plana Aspachs i Angélica Morales, els dos grans guanyadors del 42è Premi Vila de Martorell

4077
Angélica Morales i Josep Plana Aspachs, guanyadors 42è Premi Vila de Martorell
Angélica Morales i Josep Plana Aspachs, guanyadors 42è Premi Vila de Martorell

Josep Plana Aspachs en poesia catalana per Cant de ciutat i Angélica Morales Soriano en poesia castellana amb España toda s’han proclamat guanyadors dels dos principals guardons de la 42a edició del Premi Vila de Martorell. L’anunci es va fer aquest divendres al Teatre d’El Progrés, en una gala presentada per l’actriu Txe Arana i que va comptar amb la intervenció musical de Mercè Martínez i del pianista Andreu Gallén. L’alcalde Fonollosa va refermar que Martorell és un poble d’homes i dones amants de les lletres, i el regidor de Cultura Sergi Corral va posar de relleu la voluntat municipal de donar suport als fets d’escriure i de llegir.

42è Premi Vila de Martorell. Fotografia de família
42è Premi Vila de Martorell. Fotografia de família

La gran festa literària de Martorell va congregar unes 300 persones en el reconeixement als guanyadors, tant adults com joves de Martorell i d’arreu, en cadascuna de les 14 categories de poesia, poesia visual, prosa, contes i microrelats, així com l’aposta per les noves tecnologies a través dels formats del booktrailer, els blogs literaris, el booktube i el booktag. Intercalades per les actuacions musicals de Martínez i Gallén, Txe Arana va anar anunciant els noms dels guanyadors, que van rebre els seus guardons i que van fer-se una fotografia final de família.

Els reculls de poemes guanyadors

Els guanyadors de les dues principals categories –poesia catalana i castellana- obtenen un premi de 2.000 euros i la publicació del llibre. Josep Plana Aspachs l’ha aconseguit enguany en llengua catalana per l’obra Cant de ciutat, en el que l’autor reconeixia “haver intentat plagiar el poema El coral romput de Vicent Andrés Estellés, però enlloc d’homenatjar València com ell, ho vaig fer de la meva ciutat: Barcelona”.

Josep Plana Aspachs, guanyador del Premi per al millor llibre de poemes en català

Angélica Morales Soriano (Huesca) ha aconseguit el Premi al millor llibre de poemes en castellà, per l’obra España toda. Ella mateixa explicava que “és un poemari molt arriscat que vaig fer fa tres anys, en el que faig una crítica molt dura a aquest país i tot el que hi està passant i on recullo el que li hauríem de dir si fos el nostre millor amic o una germana”.

Angélica Morales Soriano, guanyadora del Premi per al millor llibre de poemes en castellà

Fonollosa: “A Martorell hi ha molts homes i dones amants de les lletres”

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, es va mostrar orgullós que “Martorell sigui un poble amant de la cultura i de la literatura. Som un poble lector, molt per sobre de la mitjana del país, i un poble que escriu i que ho fa molt bé”. Fonollosa va qualificar la vetllada com “la nit martorellenca de les lletres, que porta més de 4 dècades promovent l’art d’escriure i el foment de la lectura”.

Parlament de l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa

Per la seva banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, Sergi Corral, va evidenciar “el suport que des de la regidoria donem al món literari, a qui escriu i als lectors. Ho fem a través d’una Biblioteca que el darrer any ha tingut 108.000 visites i que programa cursos, presentacions de llibres i concursos que han mogut més de 50.000 persones”.

Parlament del regidor de Cultura, Sergi Corral

El jurat destaca l’elevada qualitat de les obres presentades

Marcel Riera, membre del jurat de poesia, va exposar que “el nivell de les obres presentades ha estat alt” i va lloar el certamen “perquè hi és de fa molts anys, perquè es manté i perquè té la virtut que es viu poble endins i que té una projecció exterior alhora”.

Marcel Riera, membre del jurat dels premis de poesia

La directora de la Biblioteca Martorell i membre del jurat dels premis locals, Mercè Parera, va explicar que “el nivell de les obres augmenta d’any en any i la prova és que no ha quedat cap categoria deserta. La deliveració ha estat fàcil i hem tingut en compte aspectes com ara la qualitat literària, la imaginació, l’estil, l’originalitat i la tècnica creativa”.

Intervenció de Mercè Parera, membre del jurat dels premis locals

Categories i guanyadors del  42è Premi Vila de Martorell

Premi per al millor conte (fins a 14 anys): Laia Forn Piñol, per La finestra màgica.

Premi per al millor poema (fins a 14 anys): Montserrat Franco Gil, per El vent.

Premi per al millor conte (15 a 18 anys): Bàrbara Puga Santisteban, per Mirades fredes.

Premi per al millor poema (15 a 18 anys): Clara Esteve Puente, per Mirall.

Premi per al millor conte: Maria Rocaspana Font, per Atrapat a la teranyina.

Premi per al millor microrelat: Teresa Amat Canals, per Circuit tancat.

Premi per al millor poema: Noel Puigdollers Lorente, per Canción escuchada en la Workshpere.

Premi per al millor llibre de poemes o per a la millor obra de prosa: Natàlia Demidoff de Joltkevitch, per 9 contes.

Premi per al millor tràiler de llibre o audiovisual: Teresa Saborit, per Els llops ja no viuen als boscos.

Premi per al millor blog literari, booktube o booktag: Noe Gaya, per El camí de la papallona.

Premi per al millor poema visual: Carles Mamano Bauçà, per Breu tractat sobre la llibertat.

Premi per a la millor poesia visual: Anna Trigos Tobella, per Connexions.

Premi per al millor llibre de poemes en castellà: Angélica Morales Soriano, per España toda.

Premi per al millor llibre de poemes en català: Josep Plana Aspachs, per Cant de ciutat.