La 2a edició dels Pressupostos Participatius arrenca dimecres

820
Pressupostos Participatius
Pressupostos Participatius

Aquest dimecres, 7 de març, s’inicia la 2a edició dels Pressupostos Participatius de l’Ajuntament de Martorell amb un acte a El Círcol (19.30h) en el qual es presentaran les novetats del procés d’aquest any. A més, s’explicarà l’estat d’execució de les propostes escollides el 2017 i tot seguit es farà un taller per ajudar a fer propostes. Un dels objectius principals per al 2018 és incrementar el número de vots dels martorellencs a les propostes de millora que hagi presentat la pròpia ciutadania i les entitats durant el procés.

La Regidoria de Comunicació, Cooperació i Participació de l’Ajuntament de Martorell va iniciar l’any passat els Pressupostos Participatius amb la voluntat de repetir l’experiència cada any. L’objectiu d’aquesta iniciativa és promoure que la ciutadania i les entitats facin propostes d’actuacions per a la millora de la població i que, un cop valorada la seva viabilitat seguint uns criteris tècnics, siguin sotmeses a votació popular.

La presentació d’aquest dimecres és oberta a tothom. La regidora de Participació, Míriam Riera, ha avançat que es buscarà explicar “en quin estat d’execució es troben les 5 propostes escollides l’any passat, quines novetats s’implementaran a l’edició de 2018 i reiterar els criteris i les pautes per a que qui vulgui presentar propostes ho pugui fer. A la part final, a més, farem un taller deliberatiu”.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

En l’edició de l’any passat es van presentar 88 propostes -55 fetes per la ciutadania i 32 per les entitats. D’aquestes, se’n van haver de descartar 67 perquè no complien els criteris tècnics establerts (com ara que el pressupost màxim per proposta no podia superar els 40.000 €) o bé perquè eren propostes que afectaven projectes que l’Ajuntament de Martorell ja tenia previst executar. Finalment, hi va haver 21 propostes que es van sotmetre a votació i que van rebre 1.417 dels martorellencs. D’aquest propostes se n’estan duent a terme les 5 més votades: la creació d’un parc inclusiu, d’un rocòdrom i de camins escolars segurs; la restauració dels elements de cultura popular i la instal·lació de wifi gratuïta en diverses equipaments municipals. També s’està desenvolupant una nova aplicació (app) per denunciar les incidències a la via pública, ja que aquesta va ser la proposta més votada entre els infants que participen als Pressupostos Participatius a través del Consell d’Infants (alumnes de 4t i 5è de les escoles de Martorell).

La regidora avança que un dels objectius de la segona edició és “incrementar el número de participants a les votacions, i repetir, com a mínim, la recepció de propostes i el correcte desenvolupament de tot el procés”.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

Pel que fa al calendari, la maquinària s’engegarà el 12 de març amb l’inici del termini per fer propostes, (del 12 de març al 9 d’abril). Després arribarà la fase de valoració interna dels projectes per part dels tècnics municipals, i les votacions es faran entre el 18 de maig i el 18 de juny, a través del web decideix.martorell.cat i d’un seguit de punts de votació al carrer. L’únic requisit per votar és estar empadronat a Martorell i tenir més de 16 anys.

Els infants tornaran a participar en els Pressupostos Participatius a través del procés participatiu que es fa a les escoles de Martorell. En aquest cas, els alumnes de 4t, 5è, i aquest any també de 6è, estan treballant les seves propostes a classe, que s’acabaran de definir a través dels seus representants al Consell d’Infants, i a final de curs faran la votació amb tots els alumnes d’aquests cursos. Dels 200.000 € destinats als Pressupostos Participatius, els infants tenen reservats 40.000 € a les seves propostes.

Pressupostos Participatius